Rončevićevih dva i dva: Da smo spriječili novinare na Markovom trgu morali bi zabraniti mise

MINISTAR policije Berislav Rončević kazao je danas da su se novinari jučer "razilazili" preko Markovog trga, gdje već godinama nisu dozvoljeni prosvjedi. Pitanje je bilo kako je moguće da se novinarima jučer dozvolio mirni prosvjed na "zabranjenom trgu", dok su  zaposlenici tvrtke za razminiranje Mungos su bili zaustavljeni na Kamenitim vratima.

"Novinari su održali svoje javno okupljanje (pred Kamenitim vratima, gdje je skup bio i najavljen, op.a.), jasno i glasno i slobodno su rekli svoj stav, zahtjeve i očekivanja. Za zagrebačku policiju je time završio čin mirnog okupljanja. Gdje će se građani nakon mirnog okupljanja razići u kojem smjeru, mi ne možemo kontrolirati. Po toj logici kad bi prihvatili, mi bi doveli u pitanje održavanje redovne nedjeljne mise na trgu svetog Marka", smatra Rončević.

Potpredsjednik Hrvatskog novinarskog društva Mislav Bago danas nam je rekao da je cilj prosvjeda bio primarno poručiti Vladi da se naručitelji napada na novinare moraju pronaći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nismo tražili da budemo povlaštena kasta. Poštujemo zakone ove zemlje, ali smatramo da imamo pravo na građanski neposluh. Da nam nisu dozvolili na Markov trg zaustavili bi se i pročitali Otvoreno pismo na Kamenitim vratima", kaže Bago.

"Vjerojatno netko od građana tko ide na misu izrazi svoj neki politički stav usput onako, pa što ćemo sada. Zabraniti mise?", kazao je još Rončević gostujući na Radiju 101.

A.B.
Foto:K.H.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara