Rop najavljuje razgovore s Italijom o zaštiti Jadrana

SLOVENSKI premijer Anton Rop izjavio je u subotu navečer u razgovoru za slovenske elektronske medije da će njegova država idućeg tjedna započeti razgovore s Italijom o zaštiti Jadranskog mora.

"Nećemo zaoštravati situaciju i donositi jednostrane mjere kao Hrvatska", rekao je Rop, najavljujući da će se već u ponedjeljak u vezi sa zaštitom interesa u Jadranu i formiranjem zajedničkih stajališta sastati slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel i njegov talijanski kolega Franco Frattini.

Rop je u razgovoru za komercijalnu postaju POP-televizija izjavio da je osnivanje zajedničke ekološko-ribolovne zone koju žele Italija i Slovenija u suradnji s ostalim jadranskim državama sada "bitno teže" nakon odluke hrvatskog parlamenta koji je donio "jednostranu odluku" o ekološko-ribolovnom pojasu.

Rop je izjavio da po njegovoj ocjeni nema bitnih razlika između proglašenja isključive gospodarske zone u Jadranu ili proglašenja ekološko-ribolovne zone od strane Hrvatske, no da je ipak na simboličan način otvoren prostor za pregovore. No, Hrvatska će, dodao je Rop, nakon ovog poteza teško napraviti korak nazad.

Rop je rekao da je danas u Rimu prilikom europske međuvladine konferencije o reformi Europske unije o problemu proširene hrvatske jurisdikcije u Jadranu govorio s Romanom Prodijem, Silvijem Berlusconijem, Kostasom Simitisom.

Po Ropovim se riječima nitko od njih nije izrazio pozitivno o hrvatskom potezu, ali preporučuju dijalog zainteresiranih država.

Rop je najavio i da će se ponovno susresti s Romanom Prodijem, vjerojatno prije Venecijanske konferencije o zaštiti Sredozemlja koju organizira krajem studenog Europska komisija i Italija kao zemlja-predsjedatelj EU-om.

Rop je odbio prijedlog oporbenog čelnika Janeza Janše da bi vlada već u ponedjeljak predložila zakonon kojim bi spriječila proglašenje proširene hrvatske jurisdikcije u Jadranu, rekavši da Slovenija neće ulaziti u konfliktne situacije i da ima potporu Europske unije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara