Rop nakon razgovora s Mesićem o otvorenim pitanjima

Rop nakon razgovora s Mesićem o otvorenim pitanjima
ODNOSI Slovenije i Hrvatske su vrlo dobri, kako na političkom tako i na gospodarskom području, izjavio je slovenski premijer Anton Rop nakon susreta s hrvatskim predsjednikom Stipom Mesićem, dodajući da su govorili o otvorenim pitanjima i da očekuje skori sastanak s hrvatskim premijerom Ivicom Račanom.

Kako je nakon razgovora s hrvatskim predsjednikom koji danas završava sa službenim dijelom posjeta Sloveniji izjavio Rop, u razgovorima koji su bili otvoreni i konstruktivni dogovoreno je da se otvorena bilateralna pitanja, Ljubljanska banka Zagreb i druga, rješavaju postupno.

Pitanje devizne štednje štediša Ljubljanske banke Zagreb rješavat će se na dva kolosijeka: traženjem rješenja za konkretne štediše s jedne strane i traženjem kompleksnog rješenja u okviru sukcesije s druge strane.

U vezi s time, uskoro će se sastati ministri financija dviju država.

Ako se dođe do zaključka da će biti teško nastaviti sukcesijske pregovore u banci BIS u Baselu, onda je Slovenija spremna i na arbitražu i arbitražni postupak kako bi se našla principijelna rješenja, izjavio je Rop.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je, kako prenosi slovenska agencija STA, izrazio nadu da će se uskoro službeno sastati s hrvatskim premijerom Ivicom Račanom kako bi se razgovori o bilateralnim pitanjima nastavili na razini vlada, pri čemu je dodao da se s hrvatskim premijerom otkako je slovenska vlada dobila novog premijera sastao već više puta, zadnji put u utorak u Bariju (Italija) na sastanku zemalja Jadransko-jonske inicijative.

Predsjendik Mesić u srijedu završava službeni dio svog posjeta Sloveniji u kojoj boravi od jučer. On je o hrvatsko-slovenskim odnosima govorio u slovenskom Državnom zboru, prisustvovao je poslovnoj konferenciji koju su organizirale gospodarske komore, sastao se s predsjednikom parlamenta Borutom Pahorom, te razgledao Ljubljanu i u katedrali se sastao s ljubljanskim nadbiskupom Francom Rodeom.

U izaslanstvu koje je vodio predsjednik Mesić bili su i predstavnici ministarstva prometa i ministarstva za europske integracije, a u Ljubljani je boravio i potpredsjednik vlade Slavko Linić.

Kako su prigodom poslovne konferencije istakli gospodarstvenici jedne i druge države, suradnja dviju država na ekonomskom planu je dobra i moguće ju je još intenzivirati.

Potpredsjednica slovenske gospodarske komore Marta Kos izjavila je da je slovenski uvoz iz Hrvatske slabiji nego izvoz u Hrvatsku, ali da Hrvatska trgovinski deficit uspješno nadoknađuje suficitom na području usluga, preko turizma.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara