Rop: Odluka o Rupelu idućeg tjedna

Slovenski premijer Anton Rop izjavio je u četvrtak nakon sjednice izvršnog odbora svoje stranke da još nije donio odluku o tome hoće li ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel ostati član njegove vlade nego će to učiniti sljedećeg tjedna.

"Odluka o tome past će idućeg tjedna nakon imenovanja pet novih ministara", rekao je Rop nakon sastanka svojih liberalnih demokrata (LDS), stranke kojoj pripada i Rupel.

Rop je sastanak napustio prije no što je završio, ne želeći komentirati njegov tijek niti svoje neslaganje s premijerom Ropom oko imenovanja nove ministrice pravosuđa Zdenke Cerar, dosadašnje glavne državne tužiteljice koja je lani dopustila vođenje predistražnog postupka protiv Rupela u aferi "diplomatska akademija". Sud je u jesen prošle godine oslobodio Rupela sumnji da je odobrenjem financijskih sredstava novoj školi za diplomate, na kojoj je i sam trebao biti jedan od predavača, dospio u sukob interesa i da je zlorabio svoj položaj.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenski mediji ocjenjuju da se Rupel prije jesenskih parlamentarnih izbora odvajanjem od stranke i premijera želi približiti strankama oporbe koje vodi nekadašnji ministar obrane Janez Janša, te da je Ropa doveo u neugodnu situaciju koju nije lako riješiti. Uz neprimjerenu reakciju na kadrovski prijedlog Ropa oko nove ministrice pravosuđa Rupelu se u stranci i vladi, tvrde mediji, zamjera i pogrešan stav koji je prilikom prošlotjednih razgovora s hrvatskim ministrom vanjskih poslova Miomirom Žužulom zastupao u vezi granice na moru, pristajući na mogućnost međunarodne arbitraže.

(Hina) xfl ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara