Rop ostao predsjednik liberalnih demokrata

Bivši slovenski premijer Anton Rop u subotu je ponovo izabran za predsjednika liberalnih demokrata (LDS), stranke koja je poražena na slovenskim parlamentarnim izborima 3. listopada i nakon 12 godina na vlasti prešla u opoziciju.

Rop na izvanrednom stranačkom kongresu na Bledu nije imao protukandidata, a obećao je konsolidaciju stranke i smirivanje prisutnih frakcijskih neslaganja. Za njega je glasalo 320 delegata stranke, 61 je bio protiv, a 12 glasačkih listića bilo je nevažećih.

Delegati su izabrali i pet potpredsjednika LDS-a, među kojima je najpoznatije ime Jelka Kacina, nekadašnjeg ministra obrane, od nedavno zastupnika Europskog parlamenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sa samo tri glasa protiv usvojen je i Ropov prijedlog da nakon isteka 100 dana mira koju će stranka dati sadašnjoj vladi desnog centra Janeza Janše, LDS formira svoju vladu u sjeni.

Rop je LDS preuzeo prije dvije godine, nakon što se tadašnji premijer i predsjednik stranke Janez Drnovšek na sredini mandata svoje treće koalicijske vlade odlučio kandidirati za predsjedika države.

(Hina) xfl ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara