Rop: Potpora Hrvatskoj uvjetovana sukcesijom

Rop: Potpora Hrvatskoj uvjetovana sukcesijom
SLOVENSKI premijer Anton Rop u srijedu je tijekom posjeta Njemačkoj izjavio da će Slovenija podržati ulazak Hrvatske u Europsku uniju, ali je potporu uvjetovao "uspješnim okončanjem procesa sukcesije nekadašnje Jugoslavije".

Rop je s kancelarom Gerhardom Schroederom razgovarao o pitanjima Europske unije i tzv. "zapadnog Balkana", a u Njemačkom društvu za vanjsku politiku održao je predavanje naslovljeno "Slovenija - partner u Europskoj uniji na kojega se možete osloniti".

Rop je tom prigodom, kako bilježi sutrašnje "Delo", posebno naglasio podršku Slovenije uključivanju Hrvatske u EU "ako istodobno bude uspješno okončan proces sukcesije nekadašnje Jugoslavije".

Kako je poznato, hrvatska vlada najavila je nedavno sudski postupak u Njemačkoj protiv LHB-banke iz Frankfurta, mješovite banke u većinskom vlasništvu Nove Ljubljanske banke, zbog odbijanja davanja podataka o stanju deviznih depozita bivše Narodne banke Jugoslavije u vrijeme embarga protiv SRJ tijekom Miloševićeva režima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ratifikaciju bečkog sporazuma o sukcesiji hrvatski su predstavnici na nedavnom sastanku država bivše Jugoslavije o pitanjima sukcesije u Ljubljani uvjetovali otkrivanjem 589 milijuna američkih dolara koji nedostaju u odnosu na iznos koji je trebao biti zatečen u mješovitim bankama bivše SFRJ u inozemstvu.

Riječ je o razlici između 645 milijuna dolara koje je kao blokirane devizne rezerve bivše Jugoslavije u mješovitim bankama u inozemstvu spominjao okvirni bečki sporazum o sukcesiji i 56 milijuna dolara koliko je na tim računima kasnije nađeno.

Službeno stajalište Slovenije i Nove Ljubljanske banke je da u vrijeme blokade nije bilo nelegalnih transakcija i da je LHB poslovala po njemačkim propisima, pa bi Hrvatska kao zadnja država-nasljednica koja to još nije učinila morala ratificirati okvirni sporazum o sukcesiji.

(Hina) fl sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara