Rop: Slovenija pretekla Grčku, dostigla Italiju i Portugal

SLOVENSKI premijer Anton Rop u srijedu je u parlamentu odbacio tvrdnje oporbe da država zbog usporenog rasta društvenog proizvoda i velike javne potrošnje gubi korak pred ostalim tranzicijskim zemljama i da će zato nespremna ući u punopravno članstvo Europske unije u svibnju iduće godine.

Rop je, obraćajući se članovima 40-članog Državnog vijeća u parlamentu, rekao da je gospodarski rast "dobar", ali zbog ekonomske povezanosti s Europom pogođena recesijom.

Unatoč tome, ocijenio je Rop, Slovenija je gospodarski pretekla Grčku i trenutačno se po ekonomskim pokazateljima može mjeriti s Portugalom, odnosno Italijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Oporba je u utorak, komentirajući statističke podatke po kojima je rast BDP-a od 2,1 godišnje najniži u zadnjih 7 godina, ocijenila da to nije rezultat recesije u Europi nego slabe politike vlade u stimuliranju gospodarstva, prevelikoj javnoj potrošnji i nedostatku planova.

"Nalazimo se ispred ostalih tranzicijskih država, a dobar međunarodni kreditni rejting omogućuje nam povoljnije dobivanje stranih kredita. Još uvijek je naš ekonomski rast viši od onoga koji je planiran za EU kao cjelinu. Za ovu godinu planiramo 3,2-postotni rast nacionalnog proizvoda, što je tri puta više nego u Europskoj uniji", rekao je u parlamentu premijer Rop.

Rop je - govoreći o skorom uključenju u Europsku uniju - rekao kako očekuje da će se tim događajem povećati životni standard Slovenaca i smanjiti cijene živežnih namirnica iako će, kako je dodao, rast plaća biti umjereniji, ali zato i "transparentniji".

Slovenska vlada, dodao je, i proračunskim dokumentima radi na tome da se što bolje iskoriste prednosti uključenja u EU i korištenje tzv. europskih strukturnih fondova.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara