Rossin: Potpisivanje Jadranske povelje sljedećih tjedana

AMERIČKI veleposlanik u Hrvatskoj Lawrence Rossin izjavio je u srijedu u Hrvatskoj Kostajnici "da se nada da će se Jadranska povelja potpisati u idućih nekoliko tjedana".

Rossin je novinarima za posjeta Hrvatskoj Kostajnici izjavio "da američka Vlada radi s vladama Hrvatske, Makedonije i Albanije na tom pitanju, da su Albanija i Makedonija podržale tu Povelju i nada se da će uskoro doći do zajedničkog dogovora o datumu kada bi se ta povelja mogla potpisati". "Tada očekujemo predstavnike ministarstava tih triju država da dođu u Washington i potpišu Povelju s tajnikom Colinom Powelom", naglasio je Rossin.

Potpisivanje Jadranske povelje očekivalo se u prvoj polovici travnja, ali je odgođeno zbog trenutačne zauzetosti američkog državnog tajnika Colina Powella zbog rata u Iraku.

Sjedinjene Države i Hrvatska, Makedonija i Albanija već su usuglasile konačni tekst Povelje i očekuje se samo njezino svečano potpisivanje.

Povelja formalizira potporu Sjedinjenih Država, Hrvatskoj, Makedoniji i Albaniji na njihovom putu u NATO i predviđa suradnju tri zemlje u ispunjavanju uvjeta za prijam u Sjevernoatlantski savez.

Povelja ne predviđa kada će do prijama doći, ali kaže da bi tri zemlje mogle postati članicama Sjevernoatlantskog saveza prvom prigodom, nakon što ispune uvjete.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara