Rovinj: okrugli stol o zaštiti podmorja i ronilačkom turizmu

Sudionici okruglog stola o zaštiti podmorja i ronilačkom turizmu, održanom danas u Rovinju, pozdravili su donošenje novog Pravilnika o ronjenju, ali drže da će se tek nakon turističke sezone pokazati koliko je i kvalitetan, no više primjedbi imali su na Pravilnik o koncesijama za ronjenje.

Novi Pravilnik o obavljanju podvodnih aktivnosti, odnosno ronjenju je dobar; nije idealan i tek će ova turistička sezona pokazati njegove dobre i loše strane te dati priliku Ministarstvu pomorstva, prometa i veza da pozove struku kako bi se pravilnik dotjerao, rečeno je skupu koji su u povodu 15. obljetnice čišćenja rovinjskog podmorja organizirali Turistička zajednica Rovinja i Zbor novinara za okoliš HND-a.

Predsjednik Grupacije ronilačkog turizma pri HGK Dražen Valerijev rekao je da taj pravilnik dolazi "nakon deset godina bezakonja u ronjenju, a da je prije toga na snazi bio rigidan pravilnik koji je onemogućavao ronjenje".

Grupacija ronilaca nije zadovoljna Pravilnikom koje donosi Ministarstvo kulture i natječajem koje ono propisuje za davanje koncesije u ronjenju kako bi se zaštitilo kulturne lokalitete. Ministarstvo je raspisalo natječaj za koncesije na 28 lokacija i bit će otvoren do 6. lipnja. Valerijev je najavio da će Grupacija tražiti ocjenu ustavnosti propisa natječaja jer smatra da su iznosi koncesije drastično visoki. Primjerice, rekao je, za lokalitet Baron Gautsch (austrougarski brod potonuo prije 90 godina) pojedinačna koncesija je 35 tisuća kuna.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na skupu su bili predstavnici ministarstava kulture, pomorstva, nevladinih udruga, ronilaca i Centra za istraživanje mora. Svi sudionici su se složili važnost pravilnika da bi se zaustavilo ronjenje na crno i omogućila kontrola ronjenja, te zaštitilo hrvatsko podmorje. U Hrvatskoj je oko 200 ronilačkih centara, a godišnje roni više od 60 tisuća ronilaca. Ocjenjeno je da ronilački centri najviše pridonose očuvanju i zaštiti mora.

Na okruglom stolu je nevladina ekološka udruga "Zelena Istra" predstavila akcije radi zaštite biološke raznolikosti Jadrana, upozoravajući da su živi organizmi Jadrana i njihova staništa sve ugroženiji zbog onečišćenja mora otpadnim vodama, naftom i teškim metalima te zbog nepridržavanja zakonskih propisa u dnevnom korištenju mora. Udruga je tiskala je propagandne letke, na hrvatskom i engleskom jeziku, koje će dijeliti turistima.

(Hina) bma mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara