Rožić i Crkvenac zajednički protiv odluke Ministarstva da općina Vojnić o svom trošku zbrine otpad s odlagališta Kokirevo

SABORSKI zastupnici HSP-a Miroslav Rožić i SDP-a Mate Crkvenac neprihvatljivim su danas u Karlovcu ocijenili rješenje Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva da općina Vojnić o svom trošku zbrine oko 115 bačava s po 200 litara još uvijek nepoznata sadržaja s komunalnog odlagališta Kokirevo, koje su istovarene prije desetak dana.

Problem zbrinjavanja opasnog otpada i sanacije Komunalnog odlagališta Kokirevo nikako ne smije ostati samo problem općine Vojnić, jer se ona ne može ni financijski, ni administrativno boriti s tom problematikom, a ako to ostane tako, otvorit će se sezona bacanja opasnog otpada po područja od posebne državne skrbi. To je bio glavni zaključak zajedničke tiskovne konferencije o nedavnom ekoincidentu u Vojniću, koju su danas u Karlovcu održali saborski zastupnici Miroslav Rožić (HSP), Mate Crkvenac (SDP) i načelnik općine Vojnić Branko Eremić (SDP).

Rješenjem Ministarstva općina Vojnić bi o svom trošku trebala zbrinuti oko 115 bačava sa po 200 litara još uvijek nepoznatog sadržaja sličnog bitumenu, kako je navedeno u službenom priopćenju Županijskog ekostožera, a koji je nepoznati počinitelj istovario između 10. i 12. veljače na Kokirevo. Načelnik Branko Eremić rekao je da je cijena izvoza opasnog otpada, budući da ga u RH nema tko i gdje zbrinuti, najmanje šest kuna po kilogramu, što znači da bi općina Vojnić za izvoz oko 20.000 kilograma trebala platiti oko 120.000 kuna. Zbog sanacije terena trošak bi se mogao popeti na 200.000 kuna." rekao je Eremić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Za Rožića primjer iz Vojnića pokazuje da nova Vlada marginalizira očuvanje okoliša kao problem i prepušta ga ili lokalnoj upravi, ili nekim "boljim vremenima", a time pokazuje kako nije svjesna da se takvim postupanjem uništava priroda kao možda najveći kapital Hrvatske. Rožić je također naglasio da je u Karlovačkoj županiji u posljednje vrijeme puno ekoloških incidenata, istaknuvši primjer vojne vježbe na vježbalištu "Eugen Kvaternik" u Slunju.

Crkvenac je stanje zaštite okoliša nazvao alarmantnim jer "Hrvatskom haraju ekopirati, a država spava". Sedam godina je utrošeno da se uspostavi regulativa na tom području, a sada se ne primjenjuje, rekao je Crkvenac. Zato on odbija prihvatiti da općini Vojnić, koja jedino ima zdravu zemlju i čistu vodu, netko to ugrožava i to na njezin račun. "Odlučno zahtijevamo da problem rješava država i nadležno ministarstvo i neka ulovi onoga tko je to učinio, te neka djeluje preventivno. Inspekcija mora imati i veću snagu i veću odgovornost, rekao je Crkvenac. Dodao je da će SDP i HSP kroz Sabor zajednički zahtijevati i osigurati da inspekcije, državna uprava, prekršajni i kazneni sudovi budu učinkovitiji.

Novinare je zanimalo znači li da je zajednički istup SDP-a i HSP-a i njihovo koalicijsko približavanje. Na to je pitanje Rožić odgovorio da je "vrlo upitno ovog trena koja je politička stranka HSP-u programski najbliža". "Sasvim sigurno nije HDZ. Ovog časa stojimo na poziciji da su nam sve stranke jednako blizu i jednako daleko. Slijede nam lokalni izbori, a na terenu ćemo sklapati koalicije s onim strankama s kojima ćemo moći postići konsenzus o nekakvom programu", rekao je.

Na novinarsko pitanje znači li to i sa SDP-om, Rožić je odgovorio "pa i sa SDP-om. Zašto ne?"
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara