ROŽIĆ NA SEMINARU U WASHINGTONU O PARLAMENTARNOJ ETICI

Parlamentarci iz većeg broja zemalja su 3. i 4. lipnja na seminaru u Washingtonu razgovarali o parlamentarnoj etici i odgovornosti, a Hrvatsku je predstavljao saborski zastupnik Miroslav Rožić (HSP) član Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove.

Glavni organizator Seminara o parlamentarnoj etici i odgovornosti je organizacija Parlamentarci za globalnu akciju u suradnji s američkim Senatom, poljskim Senatom te neprofitnom skupinom Transparency International. Cilj seminara održanog u prostorima Senata američkog Kongresa bio je promicanje dobre uprave i suzbijanja korupcije među parlamentarcima.

Tijekom dva dana, parlamentarci iz niza zemalja svijeta bavili su se etikom ponašanja zastupnika, ulogom lokalnih i međunarodnih regulatornih tijela i sankcija, financiranjem izbornih kampanja te ulogom medija.

Rožić je svojim kolegama govorio o naporima na reformi financiranja izbornih kampanja u Hrvatskoj i različitim područjima koja još treba regulirati.

Rožić je među pitanjima i izazovima reguliranja financiranja izbornih kampanja naveo premalo zakonskih ograničenja koja pridonose da se kampanje pretvore u natjecanje financijske moći stranaka.

Napominjući kako stranke niti pojedinci nakon izbora ne moraju objaviti svoje financijske troškove Rožić je rekao kako bi uvođenje te obveze pridonijelo transparentnosti financiranja stranaka i smanjilo špekulacije o tome u medijima i javnosti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je također kazao kako hrvatski zakon ne određuje koja institucija treba kontrolirati stranačka financijska izvješća što čini nemogućom učinkovitu kontrolu financiranja kampanja unatoč postojanja sankcija protiv kršenja propisa o financiranju.

Rožić je najavio da će njegov HSP u Hrvatskom saboru predložiti zakon o financiranju kampanja kojim bi se regulirirala ta pitanja.

Sudjelovali su i predstavnici Senata i Zastupničkog doma američkog Kongresa te parlamenata Poljske, Argentine, Egipta, Kosta Rike, Dominikanske Republike, Nigerije, Bugarske, Kenije, Turske, Rusije, Armenije i Novog Zelanda.

Organizacija Parlamentarci za globalnu akciju promiče parlamentarnu suradnju na lokalnoj i globalnoj razini, a Transparency International posvećen je suzbijanju korupcije i potpori civilnom društvu u gospodarstvu i državnim vlastima.

(Hina) xsl ymaš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara