Rožić: stvoreni su svi uvjeti da se počne graditi most do Čiova

Nakon što je trogirsko Poglavarstvo na svojoj posljednjoj sjednici za novo prometno rješenje cestovnog prijelaza s kopna na otok Čiovo prihvatilo izgradnju mosta po arhitektonskoj zamisli projektanta Jure Radnića i uputilo ga Gradskom vijeću na prihvaćanje, stvoreni su svi uvjeti da se i s njegovom izgradnjom počne već iduće godine, rekao je danas trogirski gradonačelnik Vedran Rožić.

Tako je nakon više godina dilema između zamisli o gradnji mosta ili tunela na istočnom prilazu gradu riješena u korist jeftinijeg, ali nikako manje kvalitetnog projekta, kazao je Rožić. Dodao je kako se Poglavarstvo za izgradnju mosta odlučilo u prvom redu zbog njegove cijene od 60-ak milijuna kuna u usporedbi s podmorskim tunelom koji bi stajao najmanje 180 milijuna kuna. Za taj bismo novac mogli izgraditi čak tri mosta i tu padaju u vodu sve primjedbe poput onih da će most nagrditi izgled grada, kazao je Rožić.

Most će staru gradsku jezgru, koja je pod zaštitom UNESCO-a, osloboditi prometa, kako osobnih automobila, tako i autobusa i teretnih vozila koja prevoze djelove i materijal za brodogradilište na Čiovu. Grad će se rješiti i golemih prometnih gužvi u ljetnim mjesecima zbog kojih se ponekad na prelazak ili odlazak s Čiova preko starog rasklopnog mosta, obnovljenog 1993., čeka i po nekoliko sati. Stari je most i ograničavajući čimbenik razvoja otoka Čiova - trogirske turističe oaze.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako će budući most povezivati dvije državne ceste, od Hrvatskih cesta i mjerodavnog ministarstva zatražit će se da se taj projekt uvrsti u program izgradnje državnih cesta od 2004. do 2008. godine, o čemu se s predstavnicima Vlade već načelno razgovaralo i dobilo potporu za uključivanje u idući državni proračun, rekao je Rožić. Investitoru, Hrvatskim cestama, Poglavarstvo je predložilo da žurno pokrene postupak ishođenja lokacijske i građevinske dozvole.

(Hina) xdstr yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara