Rračan zadovoljan razgovorima u Sarajevu

HRVATSKI premijer Ivica Račan pozitivnim je u ponedjeljak ocijenio službeni posjet vladina izaslanstva Bosni i Hercegovini izrazivši očekivanje da će razgovori u Sarajevu pridonijeti daljoj kvalitetnijoj suradnji dviju država.

Izaslanstvu u kojem su, uz premijera, bili i ministar pomorstva, prometa i veza Roland Žuvanić, ministar javnih radova, obnove i graditeljstva Radimir Čačić i ministrica Gordana Sobol razgovaralo je s članovima predsjednišva BiH i Vijeća ministara, s predsjedateljima obaju domova državnog parlamenta, s kardinalom Vinkom Puljićem te s predsjednikom hrvatskog kulturnog društva Napredak Franjom Topićem.

"S puno optimizma odlazim iz Sarajeva", kazao je Račan novinarima na kraju dvodnevnog posjeta BiH istaknuvši da su on i ostali članovi hrvatske Vlade naišli na vrlo dobar prijem kod svih sugovornika s bosanskohercegovačke strane.

Premijer je zaključio da su razgovori o izgradnji cestovne komunikacije na koridoru V c bili najvažnijim i najsadržajnijim dijelom susreta u Sarajevu.

Tijekom završnog susreta s novinarima u Sarajevu on je ponovio kako Hrvatska ostaje čvrsto zainteresirana za gradnju auto-ceste koja bi preko BiH povezala Budimpeštu i Ploče.

"Hrvatska podupire taj projekt čak i ukoliko u njemu ne bi sudjelovala", rekao je Račan.

On je pritom jasno kazao kako se Hrvatska neće miješati u to na koji će način BiH odlučiti graditi svoj dio koridora no izrazio je nadu kako će odluka biti donesena temeljem javnog natječaja na kojemu bi mogla sudjelovati i hrvatska poduzeća.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Račan cijeni kako bi svaki drugi pristup bio pogrešan što potvrđuje loše iskustvo iz nedavne prošlosti kada su takvi poslovi, na štetu Hrvatske, sklapani neposrednom pogodbom.

Hrvatski premijer nije želio komentirati izjavu što ju je ranije tijekom dana dao predsjedatelj Vijeća ministara BiH Adnan Terzić po kojoj će privatna bosansko-malezijska tvrtka "Bosmal" dobiti povjerenje za provedbu ovog projekta skupi li za tri mjeseca 300 milijuna eura potrebnih za projektne studije.

Račan drži kako to treba pojasniti sam Terzić i pritom ističe da je javni natječaj osnovni preduvjet da se potreban novac osigura pod povoljnim uvjetima kod međunarodnih financijskih institucija.

Hrvatska je otvorena za suradnju s BiH i u drugim oblastima infrastrukture, primjerice pri moderniziranju željezničkog prometa, dodao je hrvatski premijer. Podsjetio je da je u Hrvatskoj upravo u tijeku modernizacija željeznica za što će se izdvojiti više od dvije milijarde dolara te kazao kako su i na tom planu vrata za suradnju s BiH u cjelosti otvorena.

Konkretni razultat razgovora članova hrvatske Vlade vođenih u Sarajevu bit će i znatni liberalniji režim prijelaza međudržavne granice. Kako je potvrdio Račan, od 1. siječnja iduće godine, kada svi građani BiH budu imali suvremene i ujednačene osobne iskaznice, oni će granicu s Hrvatskom stalno moći prelaziti samo s tim dokumentom.

Hrvatska će na taj način dati isti tretman građanima BiH kakav već imaju Talijani, Slovenci i Mađari.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara