Rrat riječi Izraela i Sirije

RAT RIJEČI između Izraela i Sirije dosegao je novu razinu izjavama izraelskog premijera Ariela Sharona, dok je istodobno u novom valu nasilja u Izraelu živote izgubilo troje Palestinaca i troje Izraelaca.

Sharon je u utorak za izraelski list Yediot Aharonot izjavio da je sirijski predsjednik Bašar al-Asad "opasan" te pozvao SAD da izvrše "jaki pritisak na Siriju, iako ne nužno ratom, već političkim i gospodarskim pritiscima".

U ponedjeljak je šef sirijske diplomacije Faruk al-Šara oštro napao Amerikance i Izraelce. "Čak će i Izraelci platiti veliku cijenu u budućnosti ako ne kažu svojim američkim prijateljima u Washingtonu da zaustave" rat u Iraku, kazao je.

Na palestinskim područjima ponovno je izbilo nasilje. U više incidenata živote je izgubilo troje Palestinaca i troje Izraelaca.

Što se tiče Sirije, Sharon je ocijenio da je Asad "opasan jer je njegova sposobnost procjene pogrešna".

"Tijekom rata u Iraku on je pokazao da nema mogućnost izvlačenja zaključaka iz relativno očitih činjenica", dodao je Sharon.

Izraelski premijer je također iznio listu zahtjeva koje bi prema njegovom mišljenju Amerikanci trebali predstaviti Sirijcima:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
- protjerati i raspustiti palestinske terorističke organizacije koje djeluju iz Damaska poput Hamasa i Islamskog džihada

- protjerati jedinice Revolucionarne garde (ideološka vojska iranskog režima) iz libanonske doline Bekaa, regije koja se nalazi pod potpunom kontrolom Sirije

- okončati suradnju Sirije i Irana, koja se odnosi na pokušaje transfera oružja palestinskoj samoupravi i izraelskim Arapima kako bi oni počinili napade na izraelske ciljeve

- omogućiti razmještanje libanonske vojske uzduž granice s Izraelom i protjerati pripadnike Hezbolaha iz tog sektora

- ukloniti sustave raketnih bacača koje je Hezbolah razmijestio na granici s Izraelom.

Sharon je ove izjave dao u trenutku kada je SAD optužio Siriju tvrdeći da Damask razvija kemijsko oružje i da je pružio utočište dužnosnicima režima Sadama Huseina. Sirija je takve optužbe odbacila.

(Hina) nab dj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara