Rrice: NATO spreman za Balkan, kada Balkan na to bude spreman

BALKANSKE zemlje poput Srbije i Crne Gore mogu očekivati pristupanje NATO-u onda kada same nakon provedenih reformi budu spremne za NATO, rekla je u srijedu savjetnica američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Condoleezza Rice.

"NATO je otvorena organizacija i kada te zemlje budu spremne sigurna sam da će NATO biti spreman za njih," rekla je Rice u Centru za strani tisak u Washingtonu odgovarajući na pitanje kakvi su izgledi da Srbija i Crne Gora postanu članice NATO-a.

Rice je kazala kako na putu prema NATO-u balkanske zemlje moraju proći put teških reformi koje su provele zemlje poput Slovenije, Slovačke i baltičkih zemalja koje će uskoro postati članice Sjevernoatlantskog saveza.

Srbija i Crna Gora trenutno nije obuhvaćena ni početnim stupnjem pristupanja strukturama NATO-a, poput Partnerstva za mir.

Rice je podsjetila na govor američkog predsjednika Georgea W. Busha u lipnju 2001. godine u Varšavi kada se on založio za politiku otvorenih vrata NATO-a za sve demokratske europske zemlje od Baltika do Crnoga mora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ona je kazala kako je Balkan po mnogo čemu "početak uspješne priče" jer su u regiji nastale demokratske države, prekinuto nasilje i građanski rat.

Rice je naglasila kako još "mnogo toga treba učiniti posebice u ekonomskoj obnovi".

"Treba pojačati ekonomiju...jer su ljudi još uvijek bez posla i želite im pružiti nadu i da temeljem toga budu predani miroljubivoj budućnosti," rekla je ona.

"Ne treba očajavati što Balkan još nije dio europskih struktura, sigurna sam da će s vremenom biti," kazala je Bushova savjetnica za nacionalnu sigurnost.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara