Rromi će hrvatsku tužiti predsjedništvu Svjetske organizacije Roma

NA ZASJEDANJE predsjedništva Svjetske organizacije Roma predstavnici Roma iz Srbije iznijet će slučaj onemogućavanja svojeg prisustva skupu povodom 58. godišnjice proboja logoraša iz Jasenovca u nedjelju, 11. svibnja ove godine, izjavio je danas direktor Romskog komunikacijskog centra u Beogradu i član Svjetskog parlamenta Roma Dragoljub Acković.


On je dodao da "to nije prvi puta da delegacija Roma doživljava neugodnosti". "Predsjednik Hrvatske gospodin Mesić je dobro govorio, načinio otklon od politike NDH, ali mi smo se suočili s neugodnostima i maltretiranjem. Poručio bih predsjedniku Mesiću da je dobro kad iskazuje pijetet prema žrtvama, ali da trebaju pokazati više uviđavnosti kad na stratište dolaze preživjeli logoraši da polože vijence", kazao je Acković beogradskom "Danasu". On je pojasnio da je romska delegacija imala pozive za komemoraciju na spomen-području Jasenovac i obećanje da će vize dobiti na granici. To je spriječeno "odlukom iz Zagreba", te su svi u putovnice - "što su doživjeli kao posebnu uvredu" - dobili pečat "vraćen s granice", kaže Acković.

Glasnogovornica MUP-a Zinka Bardić izjavila je u ponedjeljak da izaslanstvo preživjelih jasenovačkih logoraša i predstavnika Roma iz Srbije nije pušteno preko hrvatske granice jer nije imalo vize. "MUP o dolasku izaslanstva nije bio obaviješten", kazala je Bardić, objasnivši da zbog toga izaslanstvo nije moglo dobiti ni jednodnevnu vizu na samom graničnom prijelazu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Takve se vize mogu dobiti samo u izuzetnim slučajevima i to samo ako je dolazak unaprijed najavljen i dogovoren, što ovom prilikom nije bio slučaj", kazala je.

(Hina) ttag sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara