Ruanda od Francuske traži izručenje bivše Prve dame

IAKO je nedavno bila prekinula diplomatske odnose s Francuskom, vlada Ruande je od Francuske zatražila da uhiti 60-godišnju Agathe Habiyaramanu, udovicu bivšeg predsjednika čija je smrt bila povod za genocid u toj afričkoj zemlji.

Vlasti Ruande udovicu terete da je, zajedno sa svojom rodbinom - čiji su pripadnici tada zauzimali vodeće položaje u vladi, vojsci i paravojnim formacijama većinskog naroda Hutu - u proljeće 1994. godine planirala i koordinirala masovnu likvidaciju manjinskih Tutsija i umjerenih Hutua.

Tromjesečno krvorproliće, u kojem je na zvjerski način izmasakrirano najmanje 800.000 ljudi, završilo je tek kada su vladinu vojsku porazili pobunjenici iz Ruandske patriotske fronte na čelu s današnjim predsjednikom Paulom Kagameom, pripadnikom naroda Tutsi. Mnogi pripadnici bivšeg režima, uključujući i Prvu damu, otada se nalaze u izgnanstvu u Francuskoj.

Odnosi između Ruande i Francuske su već duže vrijeme zategnuti, jer Kagame tvrdi da je francuska vlada podržavala bivši režim, odnosno dala blagoslov za izvršenje genocida, a da bi poslije štitila njegove počinitelje.

Agatha Habiyaramana je, pak, u Francuskoj tek 2004. godine zatražila politički azil, a ta molba joj je odbijena, navodno zbog "sumnji u učešće u genocidu".

Odnosi Ruande i Francuske su se zahladili kada je francuski istražni sudac predsjednika Kagamea bio formalno optužio za Habiyaramino ubojstvo. Ruanda je na to reagirala prekidom diplomatskih odnosa.

Usprkos toga Tharcisse Karugarama, ruandski ministar pravosuđa, traži da se bivša Prva dama uhiti te preda ili ruandskom sudu ili Međunarodnom kaznenom sudu u Arushi.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara