RUBENSOVA RETROSPEKTIVA U LILLEU

Rubensa poznajemo po bujnim ženama i senzualnim prizorima, no retrospektiva koja je proteklog vikenda otvorena u Muzeju lijepih umjetnosti u Lilleu predstavlja sve aspekte jednog od najvećih flamanskih slikara 17. stoljeća.

Oko 165 slika i crteža pristiglih iz cijele Europe prate karijeru ovog humanističkog umjetnika, koji je s jednakom lakoćom slikao portrete i pejzaže, religiozne, kao i svjetovne prizore.

Peter-Paul Rubens (1577.-1640.) nakon šegrtovanja u Antwerpenu osam godina živio je u Italiji. U svom slikanju uspio je spojiti utjecaje talijanske renesanse, antičkog kiparstva i nordijske slikovne tradicije. Nakon povratka u Antwerpen 1609. godine, slika po narudžbi za bogate građane i svećenike, te otvara svoj atelje u koji se slijeva masa sljedbenika i suradnika.

Ugled mu raste, te postaje službenim dvorskim slikarom nadvojvode Alberta i njegove supruge infantkinje Isabel, koji su vladali španjolskim dijelom Nizozemske. Početkom 1620-ih postaje slavan u Europi. Maria Medici, majka francuskog kralja Louisa XIII., naručuje od njega seriju velikih slika za svoj pariški dvor Luxembourg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kao udovac, učeni Rubens, koji ima smisla i za jezike, obavlja nekoliko diplomatskih misija, da bi se krajem 1630. ponovno oženio djevojkom od 16 godina. Na kraju njegove karijere, stil mu je još više liričan, a paleta boja još blještavija.

Autor ?Otmice Leukipovih kćeri? i ?Pijanog Silena? utjecat će u 18. stoljeću na Watteaua i Fragonarda, a zatim u 19. stoljeću na Delacroixa, koji ga je smatrao ?Homerom slikarstva?.

Izložba je otvorena od 6. ožujka do 14. lipnja u muzeju Palais des Beaux-Arts u Lilleu.

(Hina) xpgo ybnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara