Rudolf Schuster susreo se s predstavnicima slovačke manjine u RH

PREDSJEDNIK Republike Slovačke Rudolf Schuster završio je službeni dio prvog dana uzvratnog posjeta Hrvatskoj u četvrtak navečer susretom s predstavnicima slovačke manjine u Hrvatskoj.

Schuster, koji je u četvrtak razgovarao sa svojim domaćinom, predsjednikom Stjepanom Mesićem i sastao se, nakon radnog ručka s premijerom Ivicom Račanom, s članovima poglavarstva Grada Zagreba, nazočio je navečer svečanom predstavljanju antologije hrvatske poezije u prijevodu Jana Jankovića na slovački jezik.

Srdačno pozdravljajući predstavnike slovačke manjine, Schuster je pohvalio dobre veze dviju zemalja te izrazio zadovoljstvo velikim prijateljstvom s predsjednikom Mesićem još od vremena kada je doputovao na njegovu inauguraciju u Zagreb.

Slovačka manjina, prema popisu stanovništva iz 2001. broji 4712 osoba, a pretežito je koncentrirana u području slavonskih gradova Osijeka, Našica i Iloka gdje ih je i najviše - 1.200, a prema popisu iz 1991. činili su 20 posto stanovništva toga grada.

Prema riječima predsjednika Saveza Slovaka u Hrvatskoj, Andreja Kurica, deset godina prije zadnjeg popisa Slovaka je bilo 5.606 a 1981. oko 7.000.

Slovaci, koji su u područje Slavonije, Vojvodine i Srijema počeli stizati početkom 18. stoljeća, danas su organizirani u Kulturno-umjetnička društva u 14 podružnica, kazao je Kuric za Hinu. Dodao je da se za djecu Slovaka od 1. do 4. razreda osnovne škole organizira fakultativno podučavanje slovačkog jezika pojasnivši da opada interes za učenje slovačkog.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

No da bi veze manjine s matičnom domovinom jačale, Kuric se u govoru predsjedniku Schusteru zauzeo za otvaranje konzulata Republike Slovačke u Osijeku.

Slovačka je do 1998. godine zaostajala za drugim tranzicijskim zemljama u procesu preobrazbe na tržišno gospodarstvo i demokratizacije, no nakon promjene vlasti 1998. ubrzano je nadoknađivala zaostatak i u travnju potpisala sporazum o pristupu Europskoj uniji.

Referendum o pristupu u svibnju 2003. pokazao je, unatoč slabom odazivu birača, da 92,46 posto Slovaka želi ući u Uniju.

Zahvaljujući svojim postignućima Slovačka može pomoći Hrvatskoj u procesu približavanja euroatlantskim integracijama svojim iskustvom, riječi su kojima je nakon susreta sa svojim kolegom predsjednik Mesić opisao sadržaj razgovora sa svojim kolegom.

Schuster je, sa svoje strane, i nakon razgovoara s Mesićem i u obraćanju predstavnicima manjine, ocijenio da bi Hrvatska mogla nadoknaditi zaostatke i pristupiti Uniji 2007., zajedno s Rumunjskom i Bugarskom.

Slovački predsjednik nastavlja posjet Hrvatskoj razgovorom s predsjednikom Hrvtskog sabora Zlatkom Tomčićem u petak nakon čega će posjetiti Istarsku županiju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara