Rujevac: Otvorena tvornica pločica u kojoj će raditi 110 radnika

KERAMIČKA industrija Orahovica (KIO) danas je u Rujevcu kod Dvora na Uni otvorila obnovljenu tvornicu prešanih podnih keramičkih pločica za vanjsko oblaganje, godišnjeg kapaciteta od milijun i pol četvornih metara, u kojoj će se zaposliti 110 radnika, od kojih oko 80 povratnika.

Tvornicu je u probni rad svečano pustio predsjednik Stjepan Mesić koji je čestitao svima koji su pridonijeli da se ostvari projekt obnove tvornice i otvori stotinjak novih radnih mjesta na tom području.

U obnovu tvornice, koja se nalazi na području od posebne državne skrbi, uloženo je 105 milijuna kuna, od kojih je Fond za razvoj i zapošljavanje izdvojio 50 milijuna kuna, Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR) 30 milijuna kuna, dok je KIO uložio vlastitih 25 milijuna kuna.

Predsjednik Mesić pozdravio je taj i slične proizvodne projekte izvozne orijentacije, napomenuvši da 80 posto svojih proizvoda KIO izvozi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ova obnovljena tvornica dokaz je da Hrvatska ima ljude koji znaju što je potrebno i domaćem i stranom tržištu, koji znaju organizirati proizvodnju i profitabilan posao", rekao je Mesić. Naglasio je da "Hrvatska bez proizvodnje i izvoza nema šansi na tržištu Europske unije". Napomenuo je kako je "svojedobno prevladavalo mišljenje da Hrvatska može živjeti od uvoza i trgovine, ali se to pokazalo štetnim i pogrešnim". Apelirao je na izmjenu postojeće zakonske regulative za investicije, posebno na područjima od posebne državne skrbi, poput Rujevca i Dvora na Uni, kako bi se potaknula i stimulirala ulaganja kao što je obnova tvornice u Rujevcu koju je u vrlo kratkom roku proveo KIO iz Orahovice.

"Želimo stvoriti uvjete u kojima će se ljudi na ovim prostorima tretirati kao zadovoljni zaposleni radnici, a ne kao Hrvati, Srbi, Bošnjaci ili Mađari", izjavio je Mesić.

Direktor KIO-a Darko Krmpotić rekao je da u rujevačkoj tvornici keramike za početak, u prvoj fazi obnove, radi 70 zaposlenih, a kada se postavi i u rad pusti još jedna proizvodna linija, zaposlit će se još 40 radnika. Naglasio je da su se prešane podne keramičke pločice za vanjsko oblaganje do sada u potpunosti uvozile, te da će 60 posto proizvodnje iz rujevačke tvornice biti namijenjeno izvozu, a 40 posto domaćem tržištu, čime će zadovoljiti domaće potrebe za tim proizvodom. U tvornicu je ugrađena najmodernija tehnologija i oprema najpoznatijih svjetskih proizvođača.

KIO će puštanjem u rad tvornice u Rujevcu ukupni kapacitet proizvodnje povećati na oko sedam milijuna četvornih metara godišnje, čime će se svrstati u najveće regionalne proizvođače keramičkih pločica za unutarnje i vanjsko oblaganje, rekao je Krmpotić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara