Rumsfeld: Još nema izlazne strategije za Irak

Sjedinjene Države još nisu izradile izlaznu strategiju za svoje snage u Iraku, a povlačenje će ovisiti o sposobnosti iračkih snaga da preuzmu sigurnost u svoje ruke, izjavio je američki ministar obrane Donald Rumsfeld tijekom posjeta Bagdadu u utorak.

"Nemamo stvarnu izlaznu strategiju, imamo samo strategiju pobjede. Naš je zadatak ovdje usmjeriti zemlju prema demokraciji i slobodi", rekao je Rumsfeld novinarima nakon razgovora s iračkim predsjednikom Džalalom Talabanijem i nominiranim premijerom Ibrahimom al-Džafarijem.

"(Iračke vojne) institucije moraju razviti sposobnost za preuzimanje odgovornosti za sigurnost i kad budu za to spremne, odgovornost koalicijskih snaga smanjivat će se do njihovog konačnog odlaska", dodao je.

Na upit hoće li SAD u Iraku zadržati trajne vojne baze, Rumsfeld je odgovorio kako to pitanje treba raspraviti s novom iračkom vladom koja će proizaći iz izbora u prosincu, nakon rasprave i izglasavanja konačnog prijedloga novog iračkog ustava. Pritom je pozvao Talabanija i Džafarija na poštovanje zadanih rokova prema kojima bi se referendum o novom ustavu trebao organizirati u listopadu.

"Važno je da nova vlada pazi da u ministarstvima budu ljudi sposobni obavljati povjerene im zadaće i da se izbjegnu nepotrebni potresi", rekao je Rumsfeld u zrakoplovu novinarima koji ga prate tijekom ovog nenajavljenog posjeta uoči slijetanja u Bagdadu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo priliku nastaviti ostvarivati politički i gospodarski napredak... Sve što bi ga odgodilo ili ugrozilo zbog nekakvih potresa, manjka povjerenja ili korupcije unutar vlade, bilo bi vrlo neugodno", ustvrdio je.

Džafari je nakon sastanka s Rumsfeldom rekao kako je svom sugovorniku iznio jamstva da će se suzbiti korupcija i izrazio nadu u provedbu stabilne političke tranzicije.

"Ne poričem da postoje izazovi, ali sam uvjeren da ćemo napraviti vrlo dobra ministarstva. Svi su oni (djelatnici) vrlo dobri tehnokrati, vrlo učinkoviti u raznim područjima, i smatram da možemo dobro surađivati kako bismo se uspješno oduprli izazovima", rekao je Džafari.

(Hina) xdam ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara