RUMSFELD KAŽE DA BI AMERIČKE SNAGE MOGLE DULJE OSTATI U IRAKU

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld rekao je u četvrtak kako se ne može znati koliko bi američke snage mogle ostati u Iraku tijekom obnove zemlje.

"Bilo tko tko misli da zna koliko dugo će to potrajati zavarava se", rekao je Rumsfeld na konferenciji za novinare u Pentagonu. "To se ne može znati".

"To je vrlo težak prijelaz iz despotizma i represije u slobodni sustav", rekao je Rumsfeld tražeći realistični pristup glede trajanja iračke tranzicije.

"Ona će potrajati izvjesno vrijeme. Trebat će strpljenja", kazao je on.

Rumsfeld je kazao kako su Sjedinjene Države spremne zadržati svoje snage u Iraku koliko bude potrebno da se stvori sigurnost neophodna za normalan život.

Zapovjednik iračke operacije general Tommy Franks rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare kako s optimizmom gleda na obnovu Iraka unatoč nedostataka.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je naglasio kako je najvažnije osigurati sigurnost kako bi se moglo pristupiti obnovi.

Franks je rekao da osnovne usluge poput električne energije, vode i zdravstvene skrbi još nisu na potrebnoj razini, ali da se poboljšavaju iz dana u dan.

Ni on nije želio procijeniti koliko će dugo biti potrebno da američka vojska ostane u Iraku.

Rumsfeld je također rekao kako bi imalo smisla da se u nekom trenutku međunarodni inspektori oružja pridruže američkim u potrazi za iračkim oružjem masovnog uništavanja koje je bilo glavno opravdanje američkog napada na Irak.

(Hina) sl br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara