Rumsfeld kaže da će Husein žrtvovati civile da okrivi SAD

U SLUČAJU rata s Irakom Sadam Husein je spreman žrtvovati vlastite sugrađane kako bi okrivio koalicijske snage za civilne žrtve, rekao je u utorak američki ministar obrane Donald Rumsfeld.

Rumsfeld je na konferenciji za novinare u Pentagonu kazao kako u slučaju napada na Irak očekuje da Sadama Husein neće ustuknuti ni pred čim u obmanjivanju svijeta i širenju laži i da je spreman napasti vlastito stanovništvo kako bi okrivio Sjedinjene Države za zvjerstva prema civilima.

"Poduzimamo izvanredne mjere kako bi spriječili nedužne žrtve. Husein će suprotno tomu nastojati da bude što više mrtvih civila i stvoriti lažni dojam kako koalicijske snage gađaju nedužne Iračane što nije slučaj", rekao je Rumsfeld.

On je rekao kako raspolaže obavještajnim podacima da je Sadam naručio odore identične američkim i britanskim koje će nositi njegove posebne snage i napadati nedužne Iračane kako bi za to okrivio koalicijske snage.

On je također rekao kako Sadam možda planira uporabu oružja masovnog uništavanja protiv vlastitih sugrađana kako bi i za to okrivio koalicijske snage.

Rumsfeld je rekao kako je tijekom Zaljevskog rata 1991. Sadam Husein učinio sve kako bi uvjerio svijet da koalicijske snage gađaju civilne ciljeve. Spomenuo je bunker u Bagdadu kojega su gađale savezničke snage u kojem su Iračani imali zapovjedni centar iračke vojske, istodobno dopustivši da se u njega sklone civili. Rekao je kako su svi irački vojni zapovjedni centri bili smješteni u civilnim objektima.

"On je lagao tijekom Zaljevskog rata, i ako opet bude rata lagat će ponovno", rekao je Rumsfeld.

U međuvremenu Sjedinjene Države lobiraju u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda kako bi pridobile glasove neodlučnih zemalja za novu rezoluciju koja odobrava rat protiv Iraka.

"Ako Vijeće sigurnosti propadne na ovom ispitu odlučnosti koalicija će u svakom slučaju biti spremna djelovati", rekao je Rumsfeld.

On je kazao kako je sve više očigledno da Sadam Husein ne želi iskoristiti posljednju prigodu koju mu je Rezolucija 1441 dala da se razoruža.

Rumsfeld je ustvrdio da Irak uništava rakete al Samoud 2 istodobno nastavljajući njihovu proizvodnju te skriva kemijsko i biološko oružje za koje kaže da ga ne posjeduje.

Načelnik glavnog stožera američke vojske Richard Myers je kazao novinarima da su Sjedinjene Države u regiji oko Iraka već rasporedile 220.000 vojnika. Druge zemlje, prije svega Velika Britanija, također dovlače svoje snage na područje moguće vojne akcije protiv Iraka.

Myers je kazao kako će Sjedinjene Države imati sjevernu bojišnicu prema Iraku bez obzira da li Turska prihvati raspoređivanje 62.000 američkih vojnika ili ne.(Hina) sl br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara