RUMSFELD KAŽE DA SE RED POLAGANO USPOSTAVLJA U IRAKU

Američki ministar obrane Donald Rusmfeld ustvrdio je u nedjelju kako se red polagano uspostavlja u Iraku i kako američke snage čine što mogu da spriječe pljačke i nered. L

"Svakim satom stanje se poboljšava i uspostavlja se mir i red", rekao je Rumsfeld na televiziji NBC.

Bezvlašće je u Iraku posljednjih dana dovelo do sveprisutnih pljački i nereda koji su obuhvatili ne samo režimske objekte nego i banke, trgovine, a pljačkaši se nisu ustručavali ni od rušilačkih pohoda po bolnicama i bagdadskom Nacionalnom muzeju u kojem su bili smještene neprocjenjive zbirke iz doba Sumera, Asirije i Babilona.

Ujedinjeni narodi upozorili su da su za održavanje reda i humanitarnu pomoć u Iraku odgovorne okupacijske snage Sjedinjenih Država i Velike Britanije.

Rumsfeld je rekao da američke snage čuvaju bolnice i druge objekte, čineći što mogu, ali i upozorio da je rat još uvijek u tijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Još uvijek se borimo u Bagdadu. Ne dopuštamo da se događaju loše stvari, ali one se događaju", kazao je on.

Rumsfeld je ponovio svoje opravdanje anarhije i kaosa u Iraku nakon pada režima kazavši da se u vremenu tranzicije događa nered.

On je kazao kako nazočnost američkih snaga uliva Iračanima povjerenje da će red i zakon biti ponovno uspostavljeni. Dodao je da ponegdje već zajedničke ophodnje američkih snaga i lokalnih stanovnika održavaju red.(Hina) sl

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara