Rumsfeld niječe razmatranje baza u Iraku, izvješće o oružju

AMERIČKI ministar obrane Donald Rumsfeld zanijekao je u ponedjeljak da Sjedinjene Države razmatraju mogućnost da zatraže od Iraka trajne vojne baze i odbio potvrditi izvješće da je Irak kemijsko oružje uništio pred početak rata.

"Nikad nisam čuo da se o pitanju stalnih baza razgovara na bilo kojem sastanku", rekao je Rumsfeld novinarima u Pentagonu.

"Vjerojatnost toga mi izgleda vrlo mala tako da me ne iznenađuje da o tome nikad nije razgovarano u mojoj nazočnosti", rekao je on.

Rumsfeld je reagirao na izvješće The New York Timesa koji je naveo da je neimenovani visoki američki dužnosnik rekao da Sjedinjene Države planiraju dugoročne vojne odnose s budućom iračkom vladom, koji će im omogućiti održavanje vojnih baza i ojačati američki utjecaj u toj nemirnoj regiji.

List piše, pozivajući se na vojne izvore, da će Sjedinjene Države održavati možda i četiri vojne baze koje bi mogle koristiti u budućnosti. Prva baza bila bi u bagdadskoj međunarodnoj zračnoj luci, druga u Tallilu pokraj Nasiriva na jugu zemlje, treća u provizornoj zračnoj luci nazvanoj H-1 u zapadnoj pustinji i četvrta u zračnoj luci u Bashuru na kurdskom sjeveru.

"Bilo kakav dojam koji je ostao nakon toga članka, da Sjedinjene Države planiraju neku vrstu stalne nazočnosti u toj zemlji mislim da daje signal ljudima te zemlje koji je netočan i nesretan, zato što mi ne planiramo biti okupatori", rekao je Rumsfeld.

On je kazao kako Sjedinjene Države već imaju toliko mogućnosti za razmještanje svoje vojske u regiji da ne trebaju nova mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rumsfeld je odbio potvrditi izvješće The New York Timesa prema kojem je irački znanstvenik rekao jednom američkom timu da je Irak uništio ili zakopao kemijsko i biološko oružje neposredno pred početak rata. Upitan da potvrdi navode iz članka Rumsfeld je jednostavno kazao "ne".

List je u ponedjeljak također naveo da je neimenovani irački znanstvenik kazao da je Irak tajno poslao nekonvencionalna oružja i tehnologiju Siriji, počevši od sredine 1990-tih i da je nešto kasnije Irak surađivao s terorističkom organizacijom al Qaida.

Rumsfeld je samo rekao kako američki timovi tragaju za oružjem masovnog uništavanja na sumnjivim mjestima u Iraku.

Oružje masovnog uništavanja bilo je glavno američko opravdanje za napad na Irak.

(Hina) sl br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara