RUMSFELD ODBACIO KRITIKE DA SAD IMA PREMALO VOJNIKA U IRAKU

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld odbacio je u utorak kritike da Sjedinjene Države imaju premalo vojnika u Iraku. L

Rumsfeld je na konferenciji za novinare u Pentagonu rekao da kritike da Sjedinjene Države nemaju dovoljno postrojbi u Iraku nisu opravdane.

On je rekao da su američki generali zadovoljni ratnim planom i da će snage nastaviti pritjecati u Irak.

Načelnik Glavnog stožera američke vojske Richard Myers je kazao kako se vojna akcija u Iraku odvija prema planu.

"To je briljantan plan", kazao je Myers.

Neki analitičari smatraju da su američke invazione snage u Iraku premalene i da bi im trebalo dodati najmanje još jednu oklopnu diviziju.

Pentagon već priprema 21.000 vojnika američke 4. pješačke diviziju iz Fort Hooda u Texasu za prebacivanje u Irak koje bi moglo uslijediti u narednih par dana. Njezina oklopna vozila i oprema, koji su čekali tjednima na iskrcavanje u Turskoj, neće, međutim, stići iz Sredozemnog mora kroz Suec sve do početka travnja.

Prvotni plan invazije predviđao je otvaranje sjeverne bojišnice iz Turske preko koje bi 4. divizija napredovala prema Tikritu, rodnom gradu Saddama Husseina, i Bagdadu, prisiljavajući iračke snage da brane glavni grad iz dva smjera. Pentagon je započeo rat mada je Turska odbila dati pristup američkim snagama preko svojega teritorija i ova divizija nije mogla biti razmještena.

Rumsfeld je kazao kako koalicijske snage u Iraku sada imaju oko 3.500 zarobljenika te da su uz to tisuće Iračana napustile svoje postrojbe.

Američki ministar obrane je rekao da Sjedinjene Države postupaju prema zarobljenicima u skladu s Ženevskom konvencijom i da će omogućiti pristup Međunarodnom crvenom križu tim zatočenicima. Pozvao je iračke vlasti da učine to isto sa zarobljenim američkim vojnicima.

Naglasio je kako ne treba očekivati brz završetak rata.

"Još smo mnogo bliže početku nego kraju", rekao je on.

Upitan za navodni ustanak Šiita protiv iračkog režima u Basri Rumsfeld je kazao kako zna da se tamo nalaze Fedajini vjerni Saddamu Husseinu, ali da nije vidio izvješća o ustanku.

Rumsfeld je kazao da će teški dio invazije započeti kada se koalicijske snage sudare s divizijama republikanske garde u blizini Bagdada.

Američki ministar obrane je kazao kako ima obavještajne podatke koji nagovještavaju da bi iračke snage mogle upotrijebiti kemijsko oružje protiv američkih i koalicijskih snaga dok se primiču Bagdadu.

"Što su koalicijske snage bliže Bagdadu i Tikritu, veća je vjerojatnost uporabe kemijskog oružja", kazao je on. Dodao je, međutim, da nije sasvim jasno koliko su ovi podaci pouzdani.

(Hina) sl rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara