Rumsfeld: Pariz i Berlin se izoliraju, a ne SAD

NJEMAČKA i Francuska, koje se suprotstavljaju trenutačnoj upotrebi sile u Iraku, riskiraju da ´one same ostanu izolirane, a ne SAD´, rekao je u subotu u Muenchenu američki ministar obrane Donald Rumsfeld.

´Mogući učinak (stajališta Berlina i Pariza) je da Francuska i Njemačka riskiraju da one same ostanu izolirane, a ne Sjedinjene Države´, rekao je Rumsfeld, koji sudjeluje na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu.

´Ako su te vlade više zabinute SAD-om nego terorizmom, mislim da će im povijest pripisati krivicu za to´, dodao je Rumsfeld ističući kako ´nije u interesu SAD-a nametati autoritet drugim zemljama´.

On je također osudio odluku NATO-a, donesenu na poticaj Francuske, Njemačke i Belgije, da zaustavi planove o zaštiti Turske u slučaju rata, nazvavši je ´neoprostivom´.

´Ne mogu zamisliti da se to radi, ne mogu shvatiti. Turska je saveznik, NATO to osigurava. Osigurati kapacitete za obranu, samo planirati, ne čak niti uspostaviti, mislim da je to neoprostivo´, rekao je Rumsfeld.

Američki ministar obrane ustvrdio je također kako koalicija protiv Iraka trenutno okuplja 90 zemalja te da je to ´najveća koalicija u povijesti čovječanstva´.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara