Rumsfeld: Pojačati iračku vojsku uoči izbora

AMERIČKI ministar obrane Donald Rumsfeld izjavio je u subotu da bi se oko 40.000 iračkih novaka trebalo priključiti sigurnosnim snagama do izbora u siječnju.

Rumsfeld, koji se sastao s ministrima obrane 18 zemalja na američkom nosaču zrakoplova u Perzijskom zaljevu, dodao je da će Pentagon također povećati broj američkih vojnika uoči izbora.

"Do izbora mogli bi imati još 40.000 uvježbanih i opremljenih Iračana, koji bi se priključili postojećim postrojbama od 100.000 vojnika", rekao je Rumsfeld.

Sjedinjene Države nalaze se pod velikim pritiskom da u Irak pošalju još vojnika kako bi pomogli stabilizirati zemlju uoči izbora. Rujan je, sa 76 poginulih vojnika, bio jedan od najkrvavijih mjeseci za američke snage u Iraku, pokazuju službeni podaci Pentagona.

Većina ministara obrane, koji su u posjetu američkom nosaču zrakoploca JFK-u, dolaze iz bivših zemalja sovjetskog bloka, uključujući Ukrajinu, Gruziju, Mađarsku, Poljsku i Češku. Na američki nosač zrakoplova došli su i ministri iz zaljevskih zemalja te privremeni irački ministar obrane.

(Hina) xbcav ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara