Rumsfeld rekao da CIA preuzima ispitivanje Sadama Huseina

AMERIČKI ministar obrane Donald Rumsfeld rekao je u utorak kako će američka obavještajna agencija CIA preuzeti vodstvo u ispitivanju uhićenog bivšeg iračkog predsjednika Sadama Huseina.

Rumsfeld je na konferenciji za novinare u Pentagonu rekao da će direktor CIA-e George Tenet odlučiti tko će ispitivati Sadama i koje informacije će tražiti od njega.

Rumsfeld je kazao kako Sadam nije formalno ratni zarobljenik, ali da ima zaštitu kao ratni zarobljenik.

Na pitanje zašto je Pentagon dopustio emitiranje videosnimke Sadama nakon uhićenja, što je zabranjeno prema Ženevskim konvencijama, Rumsfeld je odgovorio da je irački narod trebao vidjeti dokaz da je bivši dikator "izvan službe".

"Prema njemu se odnosi na profesionalan način", ustvrdio je on.

Rumsfeld nije rekao da li je u dosadašnjem ispitivanju Sadam, kojega Amerikanci drže na nepoznatom mjestu u Iraku, dao bilo kakve vrijedne informacije.

Američke obavještajne službe su zainteresirane da od Sadama dobiju informacije o preostalim dužnosnicima bivšega iračkoga režima, posebice iz sigurnosnih službi, koji su još na slobodi i možda sada upravljaju gerilskom borbom protiv američkih snaga.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapovjednik američke 1. oklopne divizije u Iraku general Martin Dempsey rekao je za CNN u utorak da su informacije dobijene Sadamovim hvatanjem dovele do uhićenja nekih dužnosnika bivše vladajuće stranke Baas koji su osiguravali financije za iračke pobunjenike.

Dempseyev zamjenik general Mark Hertling je kazao kako se iz dokumenata zaplijenjenih prilikom Sadamova uhićenja vidi da je bivši rački vođa imao ulogu u financiranju i moralnoj potpori iračkih pobunjenika.

Dužnosnici u Washingtonu kažu da je Sadam Husein u dosadašnjem ispitivanju surađivao, ali da nije od velike pomoći.

Ispitivanje nije dovelo do informacija o tome da li je Irak imao oružje masovnog uništavanja i veze s terorističkom organizacijom al Qaida, što je Bushova administracija navodila kao razlog napada na Irak.(Hina) sl br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara