Rumsfeld traži konsenzus u Europi za mogući napad na Irak

Rumsfeld traži konsenzus u Europi za mogući napad na Irak
SVE VIŠE je okolnosti koje upućuju na mogući rat s Irakom nakon godina neuspjele diplomacije i neučinkovitih gospodarskih sankcija, izjavio je u petak u Rimu, na početku svoje europske turneje, američki ministar obrane Donald Rumsfeld.

Tražeći konsenzus širom Europe za mogući napad na Irak, Rumsfeld je rekao da bi preventivni napad mogao, dugoročno gledajući, spasiti tisuće života.

On je rekao da ne samo da su propali diplomatski napori nego da plodom nisu urodile ni gospodarske sankcije ni ograničena vojna akcija i da se stoga ´strpljenje svijeta bliži kraju´.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Njemačka i Francuska žele da UN-ovi inspektori za oružje dobiju više vremena da izvrše svoje zadatke. Međutim, Rumsfeld je istaknuo da je vrijeme vrlo bitno.

´Hitnost dolazi sa stvarnošću, a to je da su svakog tjedna i mjeseca koji prođe (Sadamovi) programi kemijskog i biološkog oružja sve napredniji i da rizik da će biti upotrijebljeni postaje sve veći´.

Nakon Italije Rumsfled putuje u Muenchen na međunarodnu konferenciju o sigurnosti, gdje će se u petak navečer na marginama konferencije sastati sa svojim ruskim kolegom Sergejem Ivanovim.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara