Rumsfeld završio posjet Iraku

Ministar obrane Sjedinjenih Država Donald H. Rumsfeld uoči Božića posjetio je neka od najopasnijih područja Iraka a američkim je vojnicima, uz pohvale i ohrabrenje, rekao kako vjeruje da će oni savladati ustanak koji još uvijek prijeti zemlji.

"Kada izgleda sumorno, kada se pitate kakav će biti ishod, kada čitate i čujete kritičare i one koji sumnjaju koji govore da se to ne može napraviti i da smo se ovdje našli u glibu, treba se sjetiti da je takvih koji sumnjaju bilo tijekom svakog sukoba u povijesti svijeta", rekao je Rumsfeld.

Tijekom 12-satne misije Rumsfeld je obišao više mjesta u Iraku, tješio ranjene vojnike u Mosulu, obratio se pješadiji u Tikritu kazavši im da demokracija zahtijeva ustrajnost, bodrio od borbi umorne marince u Falluji. Svoj posjet je završio u Bagdadu gdje se susreo s najvišim američkim zapovjednicima i razgovarao s predsjednikom iračke prijelazne vlade Ghazijem al-Yawarom koji je Rumsfeldu rekao da dijeli optimizam Bushove administracije glede uspostave stabilne iračke demokracije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Znamo da je stanje teško, ali nemam dvojbi da ćemo uspjeti. To je samo pitanje vremena", rekao je al-Yawar. Yawar je izjavio da su Iračani željni vidjeti da "sve ove žrtve", američke i iračke, "počnu donositi plodove".

U Iraku je do sada poginulo više od 1300 Amerikanaca.

(Hina) xakoz ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara