Rumunjska ambasada u Moldaviji zatrpana zahtjevima za vize

RUMUNJSKA ambasada u glavnom gradu Moldavije Chisinau zatrpana je zahtjevima za odobravanje viza moldavskim državljanima.

Rumunjska je 1. siječnja, kad je ušla u Europsku uniju, uvela obveznu vizu za Moldavce i tako stvorila vrlo neugodnu situaciju onima koji studiraju ili rade u toj susjednoj zemlji. Na web stranicu rumunjskog konzulata stigao je ogroman broj zahtjeva za vize i bit će nemoguće riješiti sve zaostatke prije 15. siječnja.

Rumunjsko je ministarstvo vanjskih poslova danas izvjestilo da će poslati dodatno osoblje u Chisinau kako bi se sve aplikacije što brže razriješile. Također, Rumunjska je zatražila moldavske vlasti odobrenje da otvore dva nova konzulata u gradovima Baltiju i Cahulu.

Moldavci koji rade u zemljama Europske unije koje nemaju svoje ambasade u Moldaviji morat će otputovati do Bukurešta kako bi obnovili svoje radne i boravišne dozvole. Prioritet pri tome imat će studenti.

Više od 70% državljana Moldavije govori rumunjski, mnogi tamo rade i studiraju, a velik ih broj ima i rođake u Rumunjskoj. Brojne se moldavske obitelji pri preživljavanju oslanjaju na novac koji im šalje rodbina iz Rumunjske.

Građani su Moldavije ogorčeni ovim novim ograničenjima koje nameće Europska unija, jer je Moldavija bila dio Rumunjske sve do kraja Drugog svjetskog rata kad je pripojena Sovjetskom Savezu. Do 2001. građani su Moldavije mogli ući u Rumunjsku i bez putovnice.

P.V.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara