RUMUNJSKA: MALI ODAZIV NA REFERENDUM O NOVOME USTAVU

Mali broj Rumunja izašao je na referendum o novome ustavu koji jamči privatno vlasništvo, a strancima omogućuje posjedovanje zemlje, mjere kojima vlada želi poboljšati izglede za ulazak u Europsku uniju.

Od gotovo 18 milijuna glasača samo ih je deset posto izašlo na birališta do subote navečer, prvoga dana dvodnevnoga referenduma, priopćilo je državno izborno povjerenstvo.

Nakon zatvaranja biračkih mjesta vlada je objavila da će u nedjelju ujutro održati hitnu sjednicu na kojoj će razgovarati o tome kako birače nagovoriti da izađu na referendum jer odaziv mora biti barem 50-postotni da bi rezultati bili valjani.

Službeni se rezultati ne očekuju prije idućega tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema jednom nedavnom ispitivanju mišljenja javnosti, 73 posto isitanika najavilo je izlazak na referendum, a od njih novi bi ustav odobrilo 68 posto. Ispitivanje je na uzorku od 1707 ljudi proveo državni ured za statistiku Metro Media Transylvania.

Oporbeni političari i krtičari optužuju vladu da siromaši zemlju jer je na kampanju potrošeno devet milijuna dolara.

Predloženim bi se ustavom zamijenio stari iz 1991. koji je donesen dvije godine nakon što je pao režim komunističkoga diktatora Nikolaea Ceausescua. Novi bi ustav produljio predsjednički mandat s četiri na pet godina i ukinuo bi obvezno služenje vojnoga roka.

Ustavom bi se omogućio i automatski prijenos nekih ovlasti na Europsku uniju u slučaju da Rumunjska postane članica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara