Rumunjski parlament izglasao nepovjerenje vladi

Rumunjski parlament izglasao nepovjerenje vladi

Tekst: Z.J.
Foto: AFP

RUMUNJSKI parlament je danas izglasao nepovjerenje vladi premijera Emila Boca. Oporba je vladi zamjerila da je državu "gospodarski i moralno uništila", te da nije omogućila gospodarski oporavak.

Nepovjerenje vladi je na glasovanju u parlamentu je iskazalo 258 zastupnika, dok 176 članova parlamenta još uvijek podržava vladu.

Oporbena liberalna stranka je glasanje o nepovjerenju u parlamentu tražila nakon što su početkom listopada vladajuću koaliciju napustili ministri socijaldemokratske stranke. Oni su dali ostavke na ministarska mjesta nakon što je premijer Boca smijenio njihovoga ministra unutarnjih poslova Dana Nica, prenose rumunjski mediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada srušena zbog prijedloga smanjenja zastupničkih mirovina?

Zastupnik liberalne stranke Calin Popescu je tijekom rasprave o povjerenju vladi naveo da je vlada "uništila državno gospodarstvo, povećala poreze i srozala vrijednost državne valute, te je dodao da u proračunu nema novaca za plaće i mirovine. Premijer Boc je naveo da je njegova vlada "izgubila bitku, ali ne i rat" te je dodao da su zastupnici glasovali protiv njegove vlade jer je najavio reforme mirovinskog sustava kojim bi se smanjile zastupničke mirovine.

Pad vlade dogodio se u teškom političkom trenutku u Rumunjskoj. Naime, za šest tjedana ondje se održavaju predsjednički izbori.

Ovo je prvi primjer pada vlade u postkomunističkoj Rumunjskoj na temelju glasovanja o povjerenju u parlamentu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara