Rumunjski premijer Nastase sutra u posjetu Hrvatskoj

RUMUNJSKI premijer Adrian Nastase doputovat će u srijedu u Zagreb, gdje će se sastati s najvišim hrvatskim dužnosnicima.

Odmah po dolasku, predsjednik rumunjske vlade sastat će se sa svojim hrvatskim domaćinom Ivicom Račanom. Nakon razgovora dvojice premijera, sastat će se i šira vladina izaslanstva.

Dvojica premijera posjetit će potom Hrvatsku gospodarsku komoru, gdje će sudjelovati u otvaranju hrvatsko-rumunjskog Gospodarskog foruma.

Rumunjskog premijera primit će i hrvatski predsjednik Stipe Mesić, a rano poslijepodne Nastase će se sastati i s predsjednikom Hrvatskog sabora Zlatkom Tomčićem.

Premijer Račan sastao se već sa svojim rumunjskim kolegom u ožujku prošle godine, sudjelujući u Bukureštu na sastanku premijera država Vilnius skupine (V-10), tadašnjih aspiranata na ulazak u članstvo NATO-a. Tom su prilikom dvojica premijera zaključila kako između dviju zemalja postoje vrlo dobri politički odnosi te visok stupanj suradnje na međunarodnom planu s obzirom na to da dvije zemlje dijele iste strateške ciljeve - ulazak u NATO i EU, no da gospodarska suradnja za njima zaostaje te da ju je potrebno unaprijediti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema raspoloživim podacima, trgovinska razmjena dviju zemalja iznosila je prošle godine 27 milijuna dolara, od čega samo petina otpada na hrvatski izvoz.

Bukurešt je u međuvremenu, na summitu NATO-a u Pragu u studenome prošle godine, pozvan u članstvo Sjevernoatlanskog saveza, do čega bi trebalo doći 2004. godine.

Hrvatska je na summitu premijera zemalja članica Srednjouropske zone slobodne trgovine (CEFTA), u rujnu u Bratislavi, okončala pregovore s Rumunjskom o sklapanju Sporazuma o slobodnoj trgovini, što je bila i posljednja prepreka na putu ulaska u punopravno članstvo CEFTA-e. Nakon toga, Hrvatska je u prosincu u Zagrebu potpisala ugovor o pristupanju ovoj međunarodnoj integraciji.

Zagreb i Bukurešt multilateralno surađuju i kroz brojne regionalne inicijative, posebice podunavske i zemalja jugoistočne Europe, a ostvareni su i susreti na najvišoj razini. Hrvatski predsjednik Stipe Mesić boravio je u svom prvom službenom posjetu Rumunjskoj u rujnu prošle godine, tijekom kojega se sastao sa svojim domaćinom, predsjednikom Ionom Iliescuom te s cjelokupnim rumunjskim državnim vrhom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara