Rumunjski Ustavni sud odbija poništiti prvi krug izbora

RUMUNJSKI Ustavni sud odbacio je u subotu zahtjev za poništenje prvog kruga predsjedničkih izbora u Rumunjskoj koji su podnijeli oporbeni savez Pravda i istina (DA) i stranka krajnje desnice Romania Mare, zaključivši da nema dokaza o izbornoj prijevari.

"Poništenje izbora moguće je jedino ako se dokaže da je bilo prijevara koje su mogle utjecati na poredak kandidata u drugom krugu koji će se održati 12. prosinca", navodi se u priopćenju Suda.

Odluka suda dolazi pet dana pošto je Središnje izborno povjerenstvo odbilo sličan zahtjev oporbe za poništenje parlamentarnih izbora od prošle nedjelje, održanih istodobno s prvim krugom predsjedničkih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kandidat saveza DA na predsjedničkim izborima Traian Basescu tvrdi da je 160.000 listića proglašenih nevažećim "pribrojano" kandidatu socijaldemokrata (PSD) na predsjedničkim izborima, premijeru na isteku mandata Adrianu Nastaseu.

Nekoliko organizacija, među kojima OESS i glavna rumunjska udruga za zaštitu građanskih prava Pro Democratia, upozorili su na "brojne nepravilnosti na rumunjskim izborima".

Američko veleposlanstvo u Bukureštu pozvalo je pak neovisne promatrače da učine sve kako bi građansko društvo posvuda nadziralo tijek drugog kruga predsjedničkih izbora 12. prosinca, u kojemu će se sučeliti kandidat PSD-a i premijer na odlasku Nastase, koji je u prvom krugu osvojio 40,94 posto glasova, i kandidat saveza DA Basescu, koji je osvojio 33,92 posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara