Rupel: Budućnost Kosova ovisi o samim Albancima i Srbima

Predsjedatelj OESSa, ministar vanjskih poslova Slovenije Dimitrije Rupel izjavio je u utorak u Prištini da budućnost Kosova ovisi o samim Albancima i Srbima te pozvao Srbe da se integriraju u kosovske institucije.

"Budućnost Kosova ovisi o samim građanima Kosova, kako o Albancima tako i o Srbima" rekao je Rupel nakon razgovora s civilnim upraviteljem UN-a na Kosovu Sorenom Jessenom-Petersenom. On je pozvao kosovske Srbe da se integriraju u institucije.

"Mi svi želimo da oni vide Kosovo kao svoji dom a Prištinu kao glavni grad" rekao je Rupel i dodao da je s Petersenom razgovarao i o sigurnosti na Kosovu, decentralizaciji te provedbi drugih međunarodnih standarda u čemu može pomoći i OESS.

U razgovoru s kosovskim dužnosnica bilo je riječi i o odnosima Slovenije i Kosova. U izjavi za novinare, Rupel je suradnju ocijenio "odličnom".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnici kosovskih institucija zamolili su Rupela da se Slovenija još više angažira na integraciji Kosova u Europsku uniju.

Uoči posjeta Kosovu, Rupel je za kosovske medije izjavio da rješenje kosovskog pitanja zatvara poglavlje nestabilnosti u regiji. Rupel je naglasio važnost dijaloga između Beograda i Prištine, Beograda i Tirane kao i dijaloga između kosovskih Srba i Albanaca kako bi se došlo do rješenja. Izrazio je uvjerenje da će do proljeća biti poznata stajališta svih zainteresiranih strana o budućem statusu Kosova.

(Hina)xbb ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara