Rupel: EU će usvojiti deklaraciju o Hrvatskoj

MINISTRI vanjskih poslova Europske unije će na sastanku 13. i 14. listopada u Luxembourgu pripremiti zajedničku deklaraciju u kojoj će se ocijeniti stanje nakon hrvatskog proglašenja zaštićene ribolovno-ekološke zone i predložiti načine pristupa tom pitanju, izjavili su danas nakon sastanka u Rimu talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini i slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel.

Rupel je izjavio da Slovenija i Italija "imaju potpuno jednaka stajališta" o zaštićenoj ekološko-ribolovnoj zoni.

"Dogovorili smo se da će ministri vanjskih poslova EU idućeg ponedjeljka u Luxembourgu donijeti izjavu kojom će Hrvatskoj preporučiti da uvažava načelo multilateralnosti, te poštuje europske kriterije suradnje", rekao je Rupel nakon sastanka. On je dodao da u Jadranu mora prevladati "politika uključivanja, a ne politika isključivanja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rupel je najavio da će "sva pitanja povezana s Jadranskim morem" biti predmetom razgovora u okviru posebnog subregionalnog formuma na kojemu će sudjelovati Italija, Slovenija, Hrvatska, BiH, Crna Gora, Albanija i Grčka, prenijela je slovenska agencija STA. Takav bi subregionalni forum trebao biti osnovan idućih tjedana, a djelovao bi na multidisciplinarnoj razini, što znači da bi uključivao stručnjake iz više područja.

Rupel je spomenuo da bi na njemu sudjelovali predstavnici ministarstava za okoliš i prostor, poljoprivredu i ribarstvo, te ministarstva prometa i veza. Njegovo bi djelovanje započelo nakon venecijanske konferencije o zaštiti Sredozemlja koje potkraj studenog ove godine organiziraju Europska komisija i Italija kao zemlja-predsjedatelj Europskom unijom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara