Rupel: Hrvatska mora izbaciti sve što prejudicira granice ako želi zeleno svjetlo za zatvaranje poglavlja

Rupel: Hrvatska mora izbaciti sve što prejudicira granice ako želi zeleno svjetlo za zatvaranje poglavlja

SLOVENSKI ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je danas u Luksemburgu da hrvatska strana mora iz svojih pregovaračkih stajališta s Europskom unijom izbaciti sve što u bilo kojem obliku prejudicira granicu, kako bi Slovenija dala zeleno svjetlo za otvaranje i zatvaranje nekoliko poglavlja krajem ovoga mjeseca.

"U hrvatskim pregovaračkim stajalištima za dva do tri poglavlja pojavljuju se zemljovidi, koji sadrže pretjerana rješenja. U jednom od dokumenata spomenut je ZERP, za koji znamo da ne vrijedi za EU. U Sloveniji nema nikakve želje i zle namjere da usporava pregovore s Hrvatskom, ali pregovori ne mogu napredovati ako te stvari stoje u papirima. Ako je to dio pregovaračke pozicije, onda to treba popraviti", rekao je Rupel.

Rupel je i izvijestio i da je razgovarao s francuskim državnim tajnikom za europske poslove Jean-Pierrom Jouyetom, rekavši da francusko predsjedništvo želi otvoriti i zatvoriti nekoliko poglavlja s Hrvatskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predložio sam Jouyetu da se sastanu veleposlanici Hrvatske, Slovenije, Francuske i predstavnici Europske komisije kako bi se dogovorili da se iz hrvatskih pregovaračkih materijala izbace sporne stvari. To bi se moglo riješiti za sat ili dva", kaže slovenski ministar vanjskih poslova.

D.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara