Rupel: Hrvatskoj dati što skoriji datum za pregovore

SLOVENSKI ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je u srijedu na konferenciji za novinare da će Slovenija podržati što skoriji početak pregovora Hrvatske s EU o ulasku u članstvo.

"Što se tiče Hrvatske, za sada smo se odlučili podržati početak pregovora Europske unije s Hrvatskom", rekao je Rupel na konferenciji za novinare na kojoj je govorio o djelatnosti svog Ministarstva i summitu EU na kojemu će se 17. ovog mjeseca odlučivati o početku pregovora sa Turskom i Hrvatskom.

"Slovenija je za to da se Hrvatskoj odredi što bliži datum za pregovore. Želimo da Hrvatska što prije uđe u proces prilagodbe europskim standardima - to će biti dobro i za nas", rekao je Rupel.

On je dodao da će Slovenija za vrijeme pregovora Hrvatske i EU svoje "moguće rezerve" ostvarivati u konkretnim pregovorima i dogovorima s Hrvatskom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rupel je također izrazio zadovoljstvo što je slovenski parlament podržao jednostavniji postupak ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji Hrvatska ima s EU.

Na pitanje o otvorenim pitanjima između Slovenije i Hrvatske i sadašnjem stanju odnosa, Rupel je rekao da komunikacija između dviju vlada postoji, te da je u Sofiji prilikom ministarskog sastanka OESS-a govorio i s hrvatskim ministrom vanjskih poslova Miomirom Žužulom.

Rupel je rekao da su odnosi između Slovenije i Hrvatske dobri, no da će za rješavanje težih otvorenih pitanja biti potrebno više vremena.

Rupel je također najavio skorašnji posjet slovenskog premijera Janeza Janše Austriji.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara