Rupel i Ivanić o suradnji; Spor oko Ljubljanske banke Sarajevo

MINISTAR vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić razgovarao je u ponedjeljak, prilikom službenog posjeta Sloveniji, o odnosima dviju država i ekonomskoj suradnji s ministrom vanjskih poslova Dimitrijem Rupelom, premijerom Antonom Ropom i predsjednikom države Janezom Drnovšekom.

Odnosi BiH i Slovenije su dobri i prijateljski, ocijenili su na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon svog susreta Rupel i Ivanić, nakon što su potpisali sporazum o međusobnoj pomoći u carinskim pitanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Jedno od većih neriješenih pitanja predstavlja pitanje štediša Ljubljanske banke Sarajevo, pri čemu, kako su objasnili, svaka strana ima svoje mišljenje o tome kako ga treba riješiti. Rupel je ponovio da je stajalište Slovenije multilateralno rješenje u sklopu svih nasljednica bivše SFRJ, dok BiH smatra da ga je potrebno riješiti bilateralnim imovinsko-pravnim sporazumom.

"Važnost pitanja duga nekadašnje Ljubljanske banke kod građana BiH sve je veće jer njezini štediše, za razliku od drugih, svojim ulozima nisu mogli sudjelovati u privatizaciji stanova i poduzeća", izjavio je Ivanić. Rupel je rekao da problem stare štednje banaka treba riješiti multilateralno u sklopu sukcesije bivše SFRJ, te da će o problemu Ljubljanske banke i njezinih štediša idućeg tjedna razgovarati i s hrvatskim ministrom vanjskih poslova Toninom Piculom.

Ivanića je primio i predsjednik Janez Drnovšek, koji su u razgovoru s njim zauzeo za daljnje jačanje gospodarske suradnje i pomoć BiH-u pri uključivanju u euroatlantske integracije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara