Rupel: Jednostrani potezi na Muri nisu primjer europske suradnje

SLOVENSKI ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je u petak, nakon odvojenog sastanka s hrvatskom ministricom vanjskih poslova i europskih integracija Kolindom Grabar-Kitarović u Budimpešti, da su razgovarali o nedavnim incidentima na granici, izrazivši očekivanje da će slovenskim vlasnicima biti vraćena njihova skela i da će biti odstranjene dodatno postavljene bove uz uzgajalište školjaka zadruge "Sargus".

Kako je Rupel u Budimpešti izjavio za slovensku agenciju STA, na susretu s hrvatskom kolegicom postignuta je suglasnost u ocjeni da treba davati poticaje projektima povezivanja, kakav je gradnja novog mosta na Muri.

Rupel je, međutim, nakon sastanka ponovio ocjenu da su zadnji događaji na Muri i u zaljevu "jednostrani potezi" i da nisu "pravi primjer europske suradnje", te da Slovenija njima ne može biti zadovoljna.

Također je rekao da se nada što skorijem sastanku dviju vlada kojim bi Hrvatska i Slovenija, po uzoru na Francusku i Njemačku, demonstrirale dobru suradnju i prijateljstvo, no da je potrebno zaključiti razgovore o dvama sporazumima, sporazumu o izbjegavanju incidenata i sporazumu o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Zato je, pojasnio je Rupel, saziv te zajedničke sjednice ovisan od hrvatske strane.

"Slovenija ne može biti kooperativnija i konstruktivnija nego što jest i na našoj strani više nema manevarskog prostora", rekao je Rupel. Dodao je da je za razvoj suradnje i dobrosusjedstva važno ustrajati na zajedničkim projektima koje će omogućiti uspostava "normalnih odnosa". Rupel je ocijenio da bi nastavak situacije u kojoj bi bili mogući incidenti bili slabi za obje države i za regiju.

Prema priopćenju hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, slovenski ministar vanjskih poslova na sastanku u Budimpešti potporu Hrvatskoj na putu u EU potvrdio je riječima kako je to strateški interes Slovenije.

Dvoje ministara posvetilo je, kaže se u priopćenju, pozornost i pojedinim aktualnim pitanjima međusobnih odnosa, uz obostranu ocjenu da manje i lokalne nesporazume treba rješavati u duhu širih i trajnih interesa dviju zemalja. Dogovoren je nastavak dijaloga o tim pitanjima na razini državnih tajnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara