Rupel: Jednostrani potezi na Muri nisu primjer europske suradnje

SLOVENSKI ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je u petak, nakon odvojenog sastanka s hrvatskom ministricom vanjskih poslova i europskih integracija Kolindom Grabar-Kitarović u Budimpešti, da su razgovarali o nedavnim incidentima na granici, izrazivši očekivanje da će slovenskim vlasnicima biti vraćena njihova skela i da će biti odstranjene dodatno postavljene bove uz uzgajalište školjaka zadruge "Sargus".

Kako je Rupel u Budimpešti izjavio za slovensku agenciju STA, na susretu s hrvatskom kolegicom postignuta je suglasnost u ocjeni da treba davati poticaje projektima povezivanja, kakav je gradnja novog mosta na Muri.

Rupel je, međutim, nakon sastanka ponovio ocjenu da su zadnji događaji na Muri i u zaljevu "jednostrani potezi" i da nisu "pravi primjer europske suradnje", te da Slovenija njima ne može biti zadovoljna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je rekao da se nada što skorijem sastanku dviju vlada kojim bi Hrvatska i Slovenija, po uzoru na Francusku i Njemačku, demonstrirale dobru suradnju i prijateljstvo, no da je potrebno zaključiti razgovore o dvama sporazumima, sporazumu o izbjegavanju incidenata i sporazumu o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Zato je, pojasnio je Rupel, saziv te zajedničke sjednice ovisan od hrvatske strane.

"Slovenija ne može biti kooperativnija i konstruktivnija nego što jest i na našoj strani više nema manevarskog prostora", rekao je Rupel. Dodao je da je za razvoj suradnje i dobrosusjedstva važno ustrajati na zajedničkim projektima koje će omogućiti uspostava "normalnih odnosa". Rupel je ocijenio da bi nastavak situacije u kojoj bi bili mogući incidenti bili slabi za obje države i za regiju.

Prema priopćenju hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, slovenski ministar vanjskih poslova na sastanku u Budimpešti potporu Hrvatskoj na putu u EU potvrdio je riječima kako je to strateški interes Slovenije.

Dvoje ministara posvetilo je, kaže se u priopćenju, pozornost i pojedinim aktualnim pitanjima međusobnih odnosa, uz obostranu ocjenu da manje i lokalne nesporazume treba rješavati u duhu širih i trajnih interesa dviju zemalja. Dogovoren je nastavak dijaloga o tim pitanjima na razini državnih tajnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara