RUPEL O MESIĆEVOJ IZJAVI: ČEKAMO REALIZACIJU DOGOVORENOGA

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak je u izjavi za javnost navelo da su granična pitanja s Hrvatskom riješena na razini vlada i da Ljubljana očekuje realizaciju već postignutih dogovora.

´U vezi s nekim razmišljanjima i citatima koji se pojavljuju u medijima glede mogućih rješenja za međudržavna granična pitanja između Slovenije i Hrvatske, uključujući granicu na moru, želimo podsjetiti da su se vlade dviju država o gore navedenim stvarima već dogovorile i dogovor potvrdile. Zato očekujemo da se realizira ono što je bilo dogovoreno i potvrđeno na razini vlada obiju zemalja´, navodi se u izjavi koju je u četvrtak izdalo i na svojim internet-stranicama objavilo ministarstvo vanjskih poslova u Ljubljani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kako tim povodom tumači slovenska agencija STA, koja je prenijela priopćenje, izjava se odnosi na navode slovenskih medija kako hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, prema izjavi koju je dao u Splitu, Slovencima želi ´zatvoriti´ slobodan izlaz na Jadransko more proglašenjem gospodarskog pojasa na Jadranu, u dogovoru s Italijom. Predsjednik Mesić je naime u Splitu, kako navode slovenska informativna sredstva, rekao da bi Slovenija u tom slučaju dobila neškodljiv prolaz na otvoreno more, dok bi Hrvatska sačuvala granicu s Italijom, što je njen strateški cilj.

Slovenski mediji negativno su u prvim osvrtima ocijenili takav prijedlog Mesića. Mariborski list ´Večer´ tvrdi tim povodom da se je hrvatski predsjednik Mesić idejom o proglašenju gospodarskog pojasa na štetu Slovenije pridružio ´desničarima iz HSP-a´ koji su do sada jedini predlagali takvo rješenje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara