Rupel o sastanku u Bruxellesu

SLOVENSKI ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je da je pripremna konferencija u Bruxellesu o održivom razvoju Sredozemlja potvrdila ispravnost slovenske pozicije u sporu s Hrvatskom oko proširenja jurisdikcije u Jadranskom moru.

Sastanak u Bruxellesu odvijao se u skladu s našim očekivanjima i pokazao da je naša politika glede pitanja hrvatske namjere da proglasi isključivi gospodarski pojas bila ispravna, rekao je Rupel u razgovoru za slovensku tiskovnu agenciju STA.

"Europska unija izgrađuje zajedničku politiku prema tim pitanjima i odbija jednostrane poteze i tu se hrvatska strana donekle prenaglila u svojim ocjenama", ocijenio je Rupel. "Vjerujem da su nepotrebno uzburkali strasti i uznemirili mnoge, prije svega u Sloveniji, ali i u EU i Italiji", dodao je on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Slovenski šef diplomacije ocijenio je da je sastanak za Hrvatsku predstavljao "opće iznenađenje" jer se oslanjala na nekakav "svoj osjećaj" glede potpore EU ideji o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa.

Slovenski je ministar rekao da su njegove riječi o rezerviranosti Slovenije prema uključenju Hrvatske u EU krivo protumačene i da je Slovenija jedna od rijetkih država koja podržava uključenje zapadnog Balkana u Europsku uniju, kako politički tako i financijski.

Rupel kaže da su mu nakon jednog sastanka o financiranju daljnjeg proširenja EU neki sudionici "rekli neka sami financiramo uključenje Hrvatske ako nam je do toga tako stalo". "Ono što želim reći jest da smo mi bili ti koji su plivali protiv struje", rekao je Rupel u New Yorku, gdje boravi na zasjedanju skupštine UN-a, za slovensku agenciju STA.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara