Rupel opet ponovio stav zbog kojeg je reagiralo hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova

DIMITRIJ RUPEL, slovenski ministar vanjskih poslova ponovio je svoj stav da Slovenija ne smije odustati od stajališta da pitanje granice s Hrvatskom treba biti definitivno riješeno prije uključenja Hrvatske u EU.

"Ukoliko bi se to izjalovilo, moguće je ponovno tražiti rješenje sa sporazumom Drnovšek-Račan", izjavio je Rupel u razgovoru za ljubljanski tjednik "Demokracija".

Rupel navodi kako su hrvatskoj strani rekli da problem granice žele riješiti prije našeg ulaska u EU, dodavši da je potrebno požuriti kako bi se u skladu s dogovorom dviju vlada pitanje granice prepustilo sudu "treće strane".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenski ministar kaže da ako će predugo čekati, da mogu još jednom pokušati s parafiranim sporazumom Drnovšek-Račan. Rupel tvrdi da je Slovenija sve od osamostaljenja 1991. godine davala inicijative da se pitanje granice riješi, ali da na hrvatskoj strani nije bilo spremnosti za to, što se pokazalo odbacivanjem sporazuma Drnovšek-Račan.

Jučer je hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova reagiralo na istovjetnu  izjavu  Dimitrija Rupela za RTV Slovenije, izrazivši uvjerenje u daljnji napredak rada međudržavnih povjerenstava osnovanih nakon sastanka i dogovora dvaju predsjednika vlada u kolovozu 2007. godine na Bledu.

D.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara