Rupel: Oporba zlorabi vanjsku politiku

SLOVENSKI ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel ocijenio je da ljevica koja je prije nekoliko mjeseci prešla u oporbu nepotrebno dramatizira odnose sa susjednim državama, te posumnjao da iz svega stoji bivši predsjednik Milan Kučan.

"Ta demagoška kampanja koja se vodi protiv Italije, Austrije i Hrvatske ne uvažava činjenice. Naš međunarodni položaj nikada nije bio bolji", ustvrdio je Rupel u prilogu koji je u subotu objavilo ljubljansko "Delo", komentirajući žustre polemike koje su se pojavile u zadnje vrijeme, u prvom redu u vezi s Italijom i Austrijom, te položajem slovenske manjine u tim zemljama.

"To je napad na vanjsku politiku sadašnje vlade koja je na vlasti samo nekoliko mjeseci. Bojim se da te skupine koje sada govore o ugroženosti slovenskih granica i manjina zlorabe navodne probleme za svoje stranačke interese, ne birajući pri tom sredstva", napisao je Rupel svojim i Janšinim kritičarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Najoštrije je bio prema bivšem predsjedniku države Milanu Kučanu koji je u četvrtak u razgovoru za slovenski radio i sam tražio jasniju poziciju sadašnje vlade prema Austriji i Italiji, a jednom prilikom izjavio da Sloveniju nitko ne poziva na proslavu savezničke pobjede nad fašizmom i nacizmom.

"Tvrditi da Sloveniju ne pozivaju je glupost. Zovu nas posvuda, gdje se nalaze i druge članice Europske unije i NATO saveza", ustvrdio je Rupel.

(Hina) xfl ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara