Rupel opovrgao predsjedničke ambicije

SLOVENSKI ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel opovrgao je u utorak nagađanja da će se kandidirati na predsjedničkim izborima 2007. godine.

"To sam i ja pročitao u nekoj trač-rubrici, ali mi se ta spekulacija ne čini posebno duhovitom", rekao je Rupel za slovensku televiziju u razgovoru koji je ta kuća imala sa svojim novinarima i istaknutim političarima koji su birali "događaj 2005. godine".

Voditelj emisije Boštjan Lajovic pitao je, naime, Rupela nije li njegova moguća ambicija za predsjednički položaj uzrok neslaganja između njega i sadašnjeg predsjednika Janeza Drnovšeka kad je riječ o politici prema Hrvatskoj i Kosovu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Vrijeme koje mi je namijenjeno želim preživjeti na položaju koji mi je namijenjen", rekao je Rupel, dodajući da će na mjestu šefa slovenske diplomacije sigurno biti i u prvoj polovici 2008. godine, odnosno nakon predsjedničkih izbora, kad će Slovenija kao prva od "novih" članica predsjedati EU-om.

"Tko je prije 15 godina mogao misliti da ćemo jednom mi voditi Europsku uniju?", upitao je Rupel.

Suprotno sugestijama voditelja da su "incidenti u Piranskom zaljevu" bili jedan od glavnih vanjskopolitičkih događaja za Sloveniju u ovoj godini, Rupel je rekao da su odnosi s Hrvatskom dobri, uz neka pitanja koja su posljedica raspada Jugoslavije.

"Neka smo pitanja već riješili, a neka ćemo riješiti", rekao je Rupel u vezi slovensko-hrvatskih odnosa, pojasnivši da su odnosi država koje su jedne drugima susjedne uvijek drukčije kakvoće od odnosa sa onima koje su međusobno udaljene, što je ilustrirao i nekim teškoćama u odnosima Slovenije s Italijom i Austrijom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara