Rupel otvorio konferenciju o granicama u Portorožu

SLOVENSKI ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel u četvrtak je u Portorožu otvorio međunarodnu konferenciju pod naslovom "Granice u jugoistočnoj Europi" na kojoj sudjeluju slovenski stručnjaci za tu tematiku, te nekoliko gostiju iz Austrije i Hrvatske.

"Slovenija je srednjoeuropska država na granici Jugoistočne Europe, a kako će se ta granica razvijati i hoće li ubuduće postojati, to ćemo vidjeti kroz nekoliko godina. Cilj je politike multikulturni suživot i upravljanje različitostima. Multikulturnost i kulturna raznolikost noseće su komponente modernog europskog identiteta", rekao je u svojem uvodnom obraćanju slovenski ministar vanjskih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rupel je istaknuo veliku ulogu svoje države u stabilizaciji jugoistočne Europe.

"U naporima međunarodne zajednice za stabilizaciju tog područja mi možemo dati doprinos u regionalnom povezivanju, prenošenju integracijskih iskustava, te aktivnoj potpori nastojanju tih država da uđu u međunarodne integracije. Tu nas čeka mnogo izazova, a u prvom se redu moramo oprostiti od arhaičnih pojmova. Granice između nas nestat će ako shvatimo koliko je štetno biti ograničen i ograničavati drugoga", rekao je Rupel pred oko 20 stručnjaka za jugoistočnu Europu.

Kako javlja slovenska agencija STA, stručnjaci su u nastavku konferencije govorili o granicama u jugoistočnoj Europi, koje su predmet interesa mnogih znanstvenika u svijetu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara