Rupel: Pahor je arbitražni sporazum s Hrvatskom potpisao pod pritiskom Amerikanaca

Rupel: Pahor je arbitražni sporazum s Hrvatskom potpisao pod pritiskom Amerikanaca

Foto: AFP

DIMITRIJ Rupel, bivši slovenski ministar vanjskih poslova,tvrdi kako je arbitražni sporazum Slovenije i Hrvatske donesen pod pritiskom Amerikanaca, te da je u u pregovaračkom procesu SAD "čitavo vrijeme davao prednost Hrvatskoj".

U razgovoru za tjednik Reporter, kazao je kako je sporazum s Hrvatskom "jedna od hipoteka" Pahorove vlade. Rupel je napomenuo kako diplomatske bilješke koje je nedavno otkrio WikiLeaks otkrivaju da je predsjednik vlade Borut Pahor pristao na arbitražu zbog američkog pritiska. Pritom se oporba, na čelu s Janezom Janšom, suprotstavljala arbitražnom sporazumu, koji je odijelio pitanje graničnog prijepora od hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rupel za postizanje sporazuma mimo arbitraže

Tjednik Reporter navodi kako bi Rupel opet mogao postati ministar vanjskih poslova, ako na prijevremenim izborima 4. prosinca pobijedi Janšina Slovenska demokratska stranka. Rupel pak smatra da je još uvijek moguće postići bilateralni sporazum s Hrvatskom o graničnom prijeporu mimo arbitraže.

Podsjetimo, arbitražni sporazum kojeg su potpisali Pahor i Kosor predviđa da granični spor riješi peteročlani arbitražni sud, ali ima i klauzulu prema kojoj bi se arbitraža mogla prekinuti ako obje strane postignu međusobni bilateralni sporazum. Hrvatski pristupni sporazum s Europskom unijom u slovenskom će se parlamentu morati ratificirati dvostrukom većinom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara