Rupel: Politički dijalog s Hrvatskom tek nakon izbora

POLITIČKI dijalog sa Zagrebom, osobito o proglašenju gospodarskog pojasa u Jadranu, mouguć je tek nakon parlamentarnih izbora i konferencije o ribarstvu u Sredozemlju zakazane za studeni, rekao je slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel za subotnji list "Večer" .

Rupel je za mariborski list - jednako kao i u seriji razgovora što su ih s njime ovih dana objavili slovenski mediji - ponovio sve teze koje su zadnja dva tjedna obilježile slovenske reakcije oko predstojećeg proširenja hrvatske jurisdikcije u Jadranskom moru čemu se Ljubljana protivi tvrdeći da bi se time prejudicirala granica na moru i poništio parafirani sporazum Drnovšek - Račan za koji je Hrvatska jasno dala do znanja da nema pravnih učinaka.

"Veleposlanik Peter Bekeš vraća se u Zagreb kao znak naše dobre volje, kako bi Hrvatska k dijalogu mogla pristupiti konstruktivno, a ne na isključujući način", rekao je Rupel.

Ponovio je da sastanak predstavnika ministarstava vanjskih poslova dviju država, za utorak dogovoren u Šmarješkim Toplicama, treba biti samo stručne prirode, a ne politički, iako je Hrvatska, ustvrdio je Rupel, zahtijevala sastanak na višoj razini.

"Interes za razmjenu stručnih stajališta postoji i na hrvatskoj strani. I Mesić i Račan složili su se da se najprije sretnu stručnjaci, no neki drugi bi htjeli pretjecati događaje i odmah ići na političku razinu. Ne želim da netko zlorabi taj sastanak kako bi rekao: o svemu smo se dogovorili. Najvjerojatnije se nećemo moći ništa dogovoriti do venecijanske konferencije ministara EU-a za poljoprivrede o ribolovu u Sredozemlju i do izbora. Ako je interes Hrvatske da razgovara o stvarnim problemima ribolova i ekologije, za to ima još dosta vremena. No, druga je stvar ako se radi o političkim ili izbornim interesima", izjavio je Rupel.

Slovenski ministar je opetovao svoje ranije izjave da bi proglašenje proširene jurisdikcije Hrvatske u Jadranskom moru moglo voditi do "prejudiciranja granice" i "incidenata na moru" i da je Slovenija država s pravom izlaza na otvoreno more i pomorska zemlja a što je "uvjet" za političke razgovore s Hrvatskom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rupel je skeptičan oko moguće arbitraže za granicu na moru jer je, kako tvrdi, Hrvatska odbila slovenski prijedlog da pitanje štediša Ljubljanske banke Zagreb također bude predano međunarodnom pravorijeku pred Međunarodnim monetarnim fondom.

Ministar je ponovio da reakcija slovenske diplomacije s pozivanjem veleposlanika na konzultacije u Ljubljanu nije bila "pretjerana",

Za svoje izjave da je Hrvatska dio "crne rupe zapadnog Balkana" kazao je da ih ne treba shvatiti uvredljivo.

"Hrvatska spada na zapadni Balkan prema nomenklaturi Europske unije", rekao je te dodao da je Slovenija u tom prostoru "uvijek igrala konstruktivnu ulogu".

On ustraje i na tumačenju da je Slovenija, iako fizički mala, za međunarodnu zajednicu posebno dragocjena država.

"Slovenija u Europskoj uniji i u NATO savezu uživa reputaciju neproblematične, konstruktivne države, a zanimljivi smo i Rusima s kojima imamo velike gospodarske ambicije i s kojima ćemo u Ljubljani postaviti slavenski kulturni centar. To što ruski ministar vanjskih poslova dolazi u Ljubljanu na kraju svoje balkanske turneje nije slučajno", rekao je Rupel za "Večer".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara